Praha nebude chtít od vlády peníze na olympijskou kandidaturu

Praha - Praha nebude chtít od vlády žádné peníze na kandidaturu na pořádání letních her v roce 2016 přesto, že se to uvádí v uchazečském dotazníku pro Mezinárodní olympijský výbor. Mluvčí společnosti Praha olympijská Karel Tejkal tvrdí, že případné náklady zaplatí pouze magistrát a sponzoři.

Podle Hospodářských novin Praha v dotazníku uvádí, že pokud se dostane do užšího výběru na pořádání olympiády a stane se kandidátským městem, dostane od vlády 5,2 milionu dolarů, zhruba 90 milionů korun. Vláda ovšem ve skutečnosti poskytla kandidatuře Prahy pouze právní záruky, nikoliv finanční, což výslovně zdůraznila.

Podle Tejkala částka vzešla z ekonomické studie k hrám, je to prý jen návrh. Přirovnal to k tomu, že v dotazníku se uvádí místo pro ceremoniální stadion Letňany a místo pro plavecký areál Šutka. Nic z toho nestojí. „Nikdo nebude chtít po vládě ani korunu,“ zdůraznil Tejkal.

Dotazník byl podle Tejkala připraven už v listopadu. Když vláda uvedla, že peníze na olympiádu nedá, už se neměnil. Podle Tejkala by bylo neseriózní a hloupé, kdyby se měnil jeden bod dokumentu vyplývající z odborné studie renomované firmy. Pražský primátor Pavel Bém se k záležitosti zatím nevyjádřil. 

Uchazečská fáze Prahy má podle Tejkala rozpočet 7,7 milionu dolarů (asi 127 milionů korun). Pokud by se metropole dostala mezi kandidátská města, vydala by jen na formality dalších 14,6 milionu dolarů (zhruba 241 milionů korun).

Jednání výkonného výboru MOV k užšímu výběru kandidátů pro pořádání olympijských her v roce 2016 proběhne letos v červnu. Definitivně bude pořadatelská země zvolena na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v říjnu 2009 v Kodani.