V Brně začne oprava Husovy ulice, jíž jezdí půlka linek tramvají

Brno - V Brně letos začne rekonstrukce Husovy ulice, která patří k nejfrekventovanějším v centru města a po níž projíždí šest linek tramvají ze 13 brněnských. Oprava potrvá asi dva roky a bude zahrnovat opravu kanalizace, vodovodu a dalších sítí, silnice, chodníku i tramvajových tratí. Zastupitelé dnes na investici schválili z rozpočtu 161 milionů korun. Původně chtěli opravu významně dotovat z evropských peněz, ukázalo se však, že to nepůjde, řekl dnes náměstek primátora Ladislav Macek.

Magistrátní úředníci původně navrhovali opravit ulici ve stejném režimu jako další aktuálně opravované ulice v historickém jádru města. Na jejich rekonstrukce získalo Brno nemalé dotace. U Husovy ulice se počítalo se 161 miliony z evropských fondů a bezmála 80 miliony korun z rozpočtu Brna. Ukázalo se však, že Husova neplní funkci veřejného prostranství a z vybraných dotačních titulů peníze získat nelze. Příspěvek z rozpočtu tak zastupitelé zvýšili.
   
Podle Macka už s opravou nešlo čekat. „Je to akce, která se odkládá tři roky. Ulice je ve stavu, v jakém je, dokonce tam loni několikrát vykolejily tramvaje,“ řekl náměstek. Výjimkou podle něj nejsou ani havárie vody a kanalizace. Ulice včetně inženýrských sítí se tak opraví, stavbaři mají začít 1. července. Podle Macka je termín reálný.
   
Ulice v opravené podobně má usnadnit cestování hromadnou dopravou. Jízdní pruh pro tramvaj bude od pásů pro auta oddělený obrubníky, takže auta by na koleje neměla vjíždět. Na zastávkách tramvají na Husově a Pekařské ulici u Šilingrova náměstí vzniknou navíc ostrůvky pro nastupování a vystupování.
   
Po dobu oprav bude ulice uzavřena. Auta, kterých za den po Husově projede asi 18.000, budou muset jet jinudy. Zhruba 1200 tramvají a 100 autobusů nočních linek hromadné dopravy bude jezdit přes náměstí Svobody.