Automobilky v Ženevě představily své plány a nové modely

Ženeva - Automobilky dnes na autosalonu v Ženevě představily nové modely vozů a své plány. Výrobci aut se snaží o úspory výrobních nákladů, nižší spotřeby, minimum produkce emisí i bezpečnost svých nových modelů. Firma Hyundai, která buduje továrnu v Nošovicích, se chce i pomocí nové továrny V Nošovicích stát nejoblíbenější importovanou značkou vozů v Evropě. Výrobce luxusních vozů Audi, ze skupiny Volkswagen, do níž patří i Škoda Auto, zase plánuje výstavbu továrny v USA. Chce tak kompenzovat negativní důsledky slabého dolaru.

Hyundai je spolu se dceřinou firmou Kia šestou největší automobilkou ve světě. V posledních letech se společnost rozhodla k agresivní expanzi na zahraničních trzích. Má továrny v Číně, Indii, Turecku a USA. Nošovická továrna na Frýdeckomístecku bude mít výrobní kapacitu 300 000 aut ročně. V Ženevě představila automobilka například prototyp šestimístného vozu s unikátním interiérem Hyundai i-mode nebo nové facelifty vozů Sonata a Matrix.

Česká automobilka Škoda Auto představila ve Švýcarsku novou generaci své vlajkové lodi Superb - poprvé bude vybavená pohonem všech čtyř kol.  

Generální ředitel Audi Rupert Stadler na autosalonu kromě společné výroby s Volkswagenem (VW) nebo výstavby zcela nezávislé továrny Audi, nevyloučil ani společnou výrobu s firmou Porsche, akcionářem VW.

Automobilka VW uvažuje o výstavbě nového závodu v Severní Americe, aby tak zvýšením výroby ve své americké továrně hradila menší část svých nákladů v eurech.

Americká společnost Ford Motor představila na ženevském autosalonu novu verzi malého vozu Fiesta, která jí má pomoci získat větší podíl na trhu s automobily s nízkou spotřebou a emisemi. Firma se také chce po třicetileté přestávce vrátit na trh v USA.

Japonská automobilka Toyota představila v Ženevě malý čtyřmístný vůz označený IQ, který by se měl na evropských silnicích objevit už koncem roku. Toyota dnes také ukázala nový Urban Cruiser, který by měl vyprodukovat minimum emisí, méně než 140 gramů oxidu uhličitého na kilometr.

Švédská automobilka Volvo uvede na evropské trhy koncem letošního roku nový model XC60. Automobilka považuje tento model za nejbezpečnější vůz ze své produkce. XC60 je například vybaven systémem City safety, který v nízké rychlosti předchází nehodám tím, že rozpozná nebezpečí nárazu do prudce brzdícího auta.