Čunek: Na ponižující podmínky pro KDU-ČSL nikdy nepřistoupím

Praha - Jiří Čunek dnes označil požadavky premiéra Mirka Topolánka, které si klade v souvislosti s jeho návratem do vlády, za ponižující. Topolánek dnes potvrdil, že návrat Čunka stále podmiňuje dohodou mezi lidovci a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Zopakoval také, že věří, že se oba politici dohodnou. Podmínkou je podle premiéra rovněž, aby lidovci plnili koaliční smlouvu, protože zachování koalice a udržení vlády je především důležité. Schůzka s lidovci i zelenými, na které si předseda vlády chce vyslechnout závěry obou stran, by se měla uskutečnit v nejbližších dnech.

Ten problém v této chvíli vnímám spíš jako problém Strany zelených a KDU-ČSL, které se vzájemně tak trochu vydírají - jestliže ten vstoupí, ten vystoupí," prohlásil Topolánek. Schwarzenberg tvrdí, že Čunek dostatečně nevysvětlil důvod rodinných financí, a proto s ním nechce zůstat v jedné vládě. Premiér doufá, že si s místopředsedou zelených vše vyjasní co nejdříve, i když se šéf české diplomacie v současné době léčí v zahraničí.

Od lidovců chce premiér navíc slyšet, že o návrat Čunka do vlády opravdu stojí, a chce, aby v takovém případě plnili koaliční smlouvu. Vadí mu například kritika KDU-ČSL k reformě zdravotnictví. Lidovci chtějí prosadit osvobození od poplatků pro důchodce nad 70 let a pro děti v předškolním věku. Podle Topolánka je ale nutné především udržet vládu. „V tom jsem úporný a úporný budu dál,“ konstatoval. Doufá, že k závěrečnému usnesení dojdou lidovci na zasedání svého širšího vedení v úterý.

Podle Čunka ale nemůže koaliční spolupráce do budoucna dobře fungovat, pokud se bude její fungování spojovat s odbornými tématy. Taková podle něj vyžadují především odbornou diskusi. „Tak, jako jsem razantně odmítl jakýkoli handl v souvislosti s prezidentskou volbou, odmítám ho i v souvislosti se zdravotnickou reformou. Na ponižující podmínky pro KDU-ČSL nikdy nepřistoupím,“ prohlásil.