Odbory budou informovat o své stávkové pohotovosti

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dnes informovat o stávkové pohotovosti, kterou vyhlásila v pondělí. Je to poprvé, co se do ní zapojila celá centrála - dosud stávkovaly vždy jen jednotlivé svazy. Odboráři do stávkové pohotovosti vstoupili na protest proti přijatým vládním reformám a chystaným reformním změnám. Terčem kritiky odborů je také vysoká inflace a růst cen.

„Reforma způsobila drahotu, a ta velice nepříznivě postihuje zaměstnance, rodiny s dětmi a důchodce. Chystají se další reformy, které když budou provedeny, budou nevratné,“ řekl ve vysílání České televize předseda ČMKOS Milan Štěch. Ten kritizuje zejména zdravotnickou reformu, která v sobě obsahuje krok k privatizaci, včetně zdravotních pojišťoven. Nelíbí se mu ani důchodová reforma nebo změna zákoníku práce. 

Vicepremiér Petr Nečas ale kritiku odborů odmítá. Tvrdí, že zdražování je způsobeno inflací v celé eurozóně a česká vláda na to nemá žádný vliv. Nečas navíc upozornil na pozitivní přístup Evropské unie k vládním reformám. „Je evidentní, že reformy jsou nezbytné. Stanovisko Evropské komise je naprosto jednoznačné,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
 
Vicepremiér Nečas označil stávkovou pohotovost za další politizaci činnosti odborů, které jsou podle něj spjaty s opozicí. Naráží tak mimo jiné na Milana Štěcha, který je senátorem opoziční ČSSD a v podzimních senátních volbách chce obhajovat své křeslo. Proto se budou podle Nečase odbory nyní více radikalizovat.
 
ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 32 svazů s asi 540 000 členů. Podle mluvčí konfederace Jany Kašparové je to vůbec poprvé, co do stávkové pohotovosti vstoupila celá centrála. Dosud to byly vždy jen jednotlivé svazy.