Muž, který v Ústí rozřezal přítelkyni, půjde do vězení na 14 let

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud dnes poslal do vězení na 14 let Miroslava Ritticha, který loni v létě zavraždil a rozřezal svou přítelkyni. Vražda vzbudila na Ústecku veliký rozruch, vrah po rozřezání těla zakopal jeho části v parku u budovy gymnázia nedaleko svého bydliště. Zde děti nejprve nalezly hlavu oběti. Další části těla policisté objevili později na stejném místě a v mrazáku v Rittichově bytě. Všechny části těla se ale doposud nenalezly. Rittich se k vraždě přiznal, svou přítelkyni prý zabil kvůli dlouhodobým sporům. Rozsudek je pravomocný. Odsouzený a státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

„Je trvalou hrozbou pro společnost i poté, co vykoná trest odnětí svobody,“ řekl soudkyně Kamila Krejcarová.

Přítelkyni, se kterou měl tříletého syna, podle obžaloby Rittich zabil mezi 20. až 30. červnem loňského roku úderem činky do hlavy. Druhý den pak údajně ze sklepa přinesl nože a pilku, kterými tělo, uložené na igelitu a dekách, naporcoval a zabalil do igelitových pytlů. Nejspíše proto, aby se jej snáze zbavil. Za to si od médií vysloužil přezdívku řezník z Ústí. Policie ho dopadla za necelé dva týdny. K identifikaci mrtvé pomohla její zubní karta.

Před soudem dříve vypovídalo několik lidí, kteří Ritticha a jeho přítelkyni znali. Tvrdili, že jejich vztah byl velmi zvláštní, oba prý neměli dost peněz, protože nepracovali. Rittich údajně svoji přítelkyni bil, za což byl dokonce ve vazbě. Žena od něho utíkala, někdy s jejich synem, ale vždy se pak vrátila. Jejich přátelé tvrdí, že neměla kam jít. Údajně také měla několik milenců a Rittich velmi žárlil. Své přátele nebo i sousedy prý žena mnohokrát žádala o pomoc.

Podle znalců je Rittich agresivní, hysterický a rád manipuluje s okolím. Psychologický posudek uvedl, že pozitivní city choval jen ke svému synovi, který bude nyní vyrůstat v náhradní rodinné péči.