Odboráři stávku zatím neplánují, do budoucna s ní ale počítají

Praha - Odboráři zatím nehodlají vyhlásit generální stávku. Během března a dubna budou ale jednat s oblastními organizacemi o dalším postupu. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyhlásila stávkovou pohotovost v pondělí. Odborářům se totiž nelíbí přijaté vládní reformy a chystané reformní změny. Terčem jejich kritiky je hlavně zdravotnická a důchodová reforma, bouří se také proti vysoké inflaci a růstu cen.

Podle Jana Sábela, předsedy Odborového svazu hutnictví, geologie a naftového průmyslu, se budou další akce odborářů odvíjet od jednání o důchodovém zákonu. Podle Sábela bude tlak na občany a zaměstnance tak velký, že dojde k radikalizaci odborářů. „Předpokládám, že se stávky můžeme dočkat v květnu, nejpozději v červnu,“ prohlásil Sábel.
 
Podle něj je jedním z nejkritičtějších bodů důchodové reformy posun odchodu do důchodu pro horníky na 65 let. „V Evropě jsme raritou, když si ministr Nečas a vláda představují, že horníci by měli pracovat do 65 let v podzemí. Je to taková absurdita, že to nemá v Evropě, možná ani ve světě, obdoby,“ řekl Sábel pro ČT. Ve světě odcházejí horníci do důchodu mezi 45 až 55 lety.

Odbory budou požadovat, aby vláda přehodnotila aspoň některé části reformních návrhů. „Zejména pokud jde o zdravotnické reformy, hrozí velké nebezpečí, že za nějaký rok bychom mohli mít zdravotnictví dostupné ne podle potřeb občanů a možností společnosti, ale podle kupní síly jednotlivých lidí,“ vysvětlil ve Studiu ČT24 předseda ČMKOS Milan Štěch. Narážel tak na privatizaci zdravotnictví, zejména zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt se Štěchovými výroky nesouhlasí: „Nově nastavené zdravotnictví bude k jednotlivým skupinám lidí daleko citlivější.“

Analytik Petr Sklenář nevidí vládní reformy jako hlavní důvod pro rekordní výši inflace v Česku. „Inflace roste celosvětově, což je dáno růstem cen komodit. Je na desetiletém maximu nejen v České republice, ale i v celé eurozóně a Evropě. Tento globální vliv reforma veřejných financí jen doplnila, především změna spotřebních daní a zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví,“ prohlásil Sklenář. Celkový dopad reformy by měl být podle něj na úrovni maximálně tří procentních bodů.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas odůvodňuje zavedení důchodové reformy tvrzením, že v roce 2017 nebudou peníze na výplatu penzí.  

Současný balík reforem je jen prvním krokem celého reformního procesu. Jeho úkolem je ustálení situace a zabránění dalšímu růstu deficitu. Druhý stupeň reforem by se měl opět soustředit na zdravotnictví a upravit penzijní systém. Problémy v něm způsobuje hlavně sociodemografická situace v ČR - populace stárne a současná aktivní vrstva obyvatel nedokáže na důchody vydělat.

V březnu a dubnu by měly proběhnout schůzky odborářů se zástupci závodních rad. Odehrají se v Praze, Ostravě, Brně a východních Čechách. Jejich cílem je vyburcovat zaměstnance a zjistit, zda je mezi nimi atmosféra, která může vést k vyhlášení generální stávky.

Odboráři kritizují vládní reformy už dlouho, loni v červnu proti nim demonstrovali na Václavském náměstí v Praze. Přišlo jich asi 30 000.