Senátoři diskutují o budoucnosti hazardu

Praha - Více než 98 miliard korun v roce 2006 v Česku padlo na sázky a loterie. Zhruba dvě třetiny z toho se sázejícím vrátily na výhrách. Stejně ale jde o zdvojnásobení objemu během deseti let. Přepočteno na člověka staršího osmnácti let, na každého vychází 11.650 vsazených korun. Nejvíce z toho připadá na automaty, a ty se nyní některé obce snaží omezovat pomocí vyhlášek. Senátoři dnes jednají o tom, zda by měl hazard omezovat zákon.

„Předchozí vlády se čtyřikrát pokusily zákony o hazardním průmyslu změnit. To se však nepodařilo. Proto se Sdružení měst a obcí proti hazardu v tuto chvíli snaží problém vyřešit přes senát,“ vysvětluje senátor Josef Novotný (SNK ED).

Cílem je kultivovat celé toto odvětví. Podle vznikající legislativy by měl navíc hazard více přispívat do státního rozpočtu a do rozpočtů veřejných, obce by měly získat větší pravomoce.  

„Některá ustanovení budou pro obce spíše danajským darem. Pro posílení pravomocí obcí není vytvořen žádný pevný zákonný rámec. Zvyšování poplatků u některých druhů hazardů také není obhájitelné,“ protestuje Zdeněk Barták, člen prezidia Sdružení zábavního průmyslu UNASO.
 
Česká republika přesto změnu legislativy potřebuje, protože zákony upravující hazard se za posledních 9 let vůbec nezměnily, ačkoliv se toto odvětví vyvíjí a na obyvatele má značný sociální dopad.