Lidovci požadují okamžitý návrat Jiřího Čunka do vlády

Praha - Lidovci požadují bezodkladné jmenování svého předsedy Jiřího Čunka do vlády, kterou opustil loni v listopadu. Fakt, že už více než tři měsíce nemají plnohodnotné zastoupení v kabinetu, podle dnešního usnesení předsednictva KDU-ČSL „narušuje hladkou koaliční spolupráci“. Premiér Mirek Topolánek prohlásil, že funguvání koalice ale také narušuje, pokud lidovci nepodporují vládní změny. Dodržování koaliční smlouvy a udržení vlády považuje stále za prioritní.

„Předsednictvo KDU-ČSL požaduje bezpodmínečné respektování koaliční smlouvy a bezodkladné jmenování předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády,“ uvádí se v usnesení lidoveckých špiček. 

Vedení KDU-ČSL považuje za nepřijatelný Topolánkův požadavek, který žádá od lidovců jakýsi slib věrnosti, respektive aby podpořili změny ve zdravotnictví navrhované ministrem Julínkem. Topolánek Čunkův návrat také podmiňuje dohodou mezi lidovci a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Sám Čunek už včera označil Topolánkovy požadavky, za kterých by se měl vrátit do vlády, za ponižující.

Topolánek ovšem považuje svůj požadavek, aby jednotlivé strany dodržovaly koaliční smlouvu, za samozřejmý. „Pokud lidovce uráží plnění programového prohlášení, tak pak koalice samozřejmě nemůže dále fungovat, protože my jsme se dohodli na kompromisu, který byl velmi bolestný pro ODS, pro všechny tři strany,“ uvedl premiér. Dodržování koaličního programu nadále považuje za absolutní podmínku dalšího fungování vlády, jejíž udržení je - jak už několikrát uvedl - především podstatné.

Lidovci mají výhrady ke změnám ve zdravotnictví. Chtějí zrušit poplatky pro děti a důchodce nad 70 let, vadí jim i transformace nemocnic a zdravotních pojišťoven. Kvůli změnám ve zdravotnictví chtějí křesťanští demokraté společnou schůzku ODS, SZ a KDU-ČSL.

Celostátní výbor KDU-ČSL navrhl opětovné jmenování svého předsedy do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj už loni v prosinci. Proti jsou hlavně zelení. Jejich ministr Karel Schwarzenberg se nechal slyšet, že v jedné vládě s Čunkem být nechce - pokud jasně nevysvětlí původ svých rodinných peněz. Rezignací hrozí i ministr školství Ondřej Liška.