Alespoň jeden trestný bod už získalo přes půl milionu řidičů

Praha - Ke konci letošního února evidovaly obecní úřady 554 175 řidičů, kteří již získali alespoň jeden trestný bod za porušení dopravních předpisů. Podle ministerstva dopravy, které statistiku zveřejnilo na svých internetových stránkách, to je asi devět procent z celkového počtu v Česku registrovaných řidičů, tzn. každý jedenáctý řidič.

Bodový systém začal platit od 1. července 2006 v rámci nového zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Oproti letošnímu lednu podle ministerstva přibylo asi 5 400 řidičů, kteří si za své chování na silnicích připsali trestné body.

Největší skupina bodovaných řidičů je ve věku 33 let. Následují řidiči ve věku 32, 31 a 30 let.

Maximální počet, tedy 12 bodů, již celkem nasbíralo 6 500 řidičů, kteří tak přijdou, nebo již přišli o řidičský průkaz. Takových řidičů přibylo za poslední měsíc téměř 760.

Největší skupinu tvoří řidiči, kteří dosáhli 2 bodů (38 procent), tzn. že spáchali 1, maximálně 2 přestupky, které se započítávají do bodového hodnocení řidiče. Počet řidičů, kteří dosáhli 12 bodů, je vyšší než u skupiny řidičů, kteří dosáhli 9, 10, resp. 11 bodů.

Nejvíce „bodovaných“ řidičů je z Prahy, 84 718. Naopak nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde je takových řidičů jen něco přes 18 000. Při přepočtu na registrované řidiče je podíl nejvyšší v Ústeckém kraji, nejnižší naopak v kraji Vysočina.