Do provincie Lógar odletěli civilní experti a nový velvyslanec

Přerov - Padesát vojáků z českého rekonstrukčního týmu v Afghánistánu doplnili civilisté, kteří by měli na místě zůstat 3 až 5 let. Do provincie Lógar odletěli z přerovského letiště ve čtvrtek v časných ranních hodinách tři experti a historicky první český velvyslanec. Letos dostali na obnovu země od české vlády 80 milionů korun. Jedná se zároveň o první spolupráci armády s ministerstvem zahraničí.

Zastupitelský úřad rozjížděl v Afghánistánu od roku 2006 už chargé d'affaires. Zcela prvním českým velvyslancem se zde však stane 11. března Jiří Nekvasil. Nový velvyslanec počítá s tím, že kromě běžných povinností diplomata se bude samozřejmě podílet i na koordinaci všech aktivit, které Česká republika v zemi má, s důrazem především na rekonstrukční tým.

Provinční rekonstrukční tým (PRT), který má za úkol podílet se na bezpečnosti a rozkvětu země, postupně posílí devět specialistů z oblasti stavebního inženýrství, konstruktérství, zemědělství či hydrologie. První tři již odletěli. Velitel civilní části PRT Ivo Pecha je přesvědčený, že tým odráží potřeby provincie. Lidé se v ní živí hlavně zemědělstvím, a proto se český rekonstrukční tým zaměří především na pomoc při zpracování ovoce a zeleniny. Stranou však nezůstanou ani školy a nemocnice.

Navíc se Češi chtějí v Lógaru soustředit i na opravu místních malých vodních elektráren, čímž by podle slov projektového manažera PRT Igora Klimeše měli přispět ke stabilizaci říčních toků v provincii a k omezení nebezpečných povodní. „Určitě se dá postavit mnoho potřebných staveb, obnovit infrastruktura, lze také investovat do rozvoje lidských zdrojů,“ vyjmenovává Klimeš, který již podobnou činnost vyvíjel v Iráku. Stavební inženýr Jiří Šesták konstatuje, že v oblasti je vše v dost špatném stavu. On sám se bude zabývat technickým dozorem projektů, které zde započala americká armáda.

Podle posledních informací afghánské obyvatelstvo český PR tým přijalo. Jeho příslušníci se již zapojili i do akce. Velitel 1. kontingentu v Afghánistánu plk. Ivo Střecha vyzdvihuje zásluhy českých lékařů. Podíleli se na pomoci příslušníkům afghánské národní policie a afghánské národní armády. Také řešili ožehavý případ, kdy poblíž základny došlo k havárii civilního vozu s americkým armádním vozidlem.

Civilní část rekonstrukčního týmu v Afghánistánu má schválenou dobu působení na tři roky, samotní členové se budou obměňovat po roce. Bezpečnost civilních expertů bude hlídat 200 vojáků.

Česká armáda má teď v Afghánistánu po Kosovu druhou největší misi, kromě Lógaru je v Kábulu česká polní nemocnice a v Hílmandu bojuje proti Talibanu 35 vojáků skupiny speciálních operací vojenské policie.