Mýtné v únoru vyneslo 508 mil. Kč, téměř o 100 mil. více než loni

Praha - Kamionoví dopravci zaplatili v únoru na elektronickém mýtném 508 milionů korun, což je téměř o 100 milionů korun více než loni. Řekl to dnes David Šimoník, zástupce firmy Kapsch, která mýtný systém pro stát spravuje. Letošní únor se tak stal třetím nejvýnosnějším měsícem, po loňském říjnu a listopadu.

Výběr mýtného se zrychluje a zaplacená částka stále roste. Údaje za únor přinesly několik rekordů. Ve středu 27. února se vybralo více než 23 milionů korun, což je vůbec nejvyšší denní výběr od loňského ledna, kdy
začal mýtný systém fungovat. Nejvýnosnějším týdnem bylo sedm dní od pondělí
18. února, během nichž se vybralo téměř 126 milionů korun.
   
Dopravní odborníci a ekonomové připisují vyšší výběry především ekonomickému růstu a vysoké spotřebě zboží. Kolem dálnic rostou obří logistická centra a v průmyslových zónách přibývá montoven nejrůznějších produktů. Některé firmy přitom materiál do výroby přesouvají přímo z kamionů, a šetří tím skladové prostory. ČR také slouží jako tranzitní země mezi východem a západem.
   
Šéf Kapsche Karel Feix však upozorňuje také na významné specifikum letošního roku, kterým je extrémně teplá zima. V práci tak pokračují i firmy, jejichž činnost obvykle v zimě utichá. Naplno běží například stavební práce nebo těžba dřeva v lesích, takže kamiony mají napilno.
   
Mýtné se v České republice vybírá na všech dálnicích a rychlostních silnicích v délce asi 1000 kilometrů a na téměř 200 kilometrech silnic první třídy. Povinnosti platit podléhají kamiony o hmotnosti 12 tun a více. Průměrná sazba na dálnicích je 4,05 koruny za kilometr, na silnicích první třídy je zhruba poloviční.
   
Loni se vybralo 5,6 miliardy korun, letos by to podle odhadů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mohlo být o miliardu více. V roce 2009 by měly být výběry ještě vyšší, protože mýtné začnou platit i malé nákladní vozy od 3,5 tuny. Nyní je v systému zaregistrováno téměř 300.000 kamionů.