Obyvatelé Karlových Varů si připomínají tragickou nehodu u Nažidel

Karlovy Vary - Od tragické nehody u obce Nažidla na Českokrumlovsku uplynulo už pět let. Tragická nehoda stála život dvacet cestujících dvoupatrového autobusu, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu v rakouských Alpách. I když je viník dávno odsouzen, pozůstalí zatím nedostali žádné odškodnění a nejsou spokojeni s tím, že byl odsouzen pouze řidič autobusu.

Osmačtyřicetiletý řidič Pavel Krbec jel podle výsledků vyšetřování příliš rychle, nevěnoval dostatečnou pozornost řízení a navíc neměl patřičné oprávnění řídit. Jeden z přečinů, za které byl odsouzen na osm let, bylo také padělání a pozměňování úřední listiny. Podle zpravodaje České televize Marka Štětiny nyní Kotrba požádal o podmínečné propuštění.
 
Cestující, kteří nehodu přežili a pozůstalí založili občanské sdružení Nažidla a snaží se přivést k zodpovědnosti i cestovní kancelář Vlna, kterou si na zájezd najali a sokolovského autodopravce LSK, který řidiče zaměstnávala a patrně si nezkontrolovala jeho doklady.
 
První rozsudek v soudním řízení už padl a manželé Pudilovi, kteří při nehodě ztratili čtyři členy rodiny, by měli získat 800 000 korun od řidiče a další dva miliony měl zaplatit autodopravce LSK, který ovšem mezitím zkrachoval. Člena sdružení Nažidla a pozůstalého Josefa Pudila udivuje celkový postoj soudu: „Hrozně nás překvapilo, že soud vymazal autodopravce z obchodního rejstříku, přestože byl proti němu vedený soudní spor.“
 
Sdružení se také pokoušelo podniknout kroky, které by vedly k lepšímu zabezpečení silnice E55 na které se nehoda stala, jenže během pěti let se ani nezavedlo snížení rychlosti v daném úseku, ani se nezpevnila krajnice. „Jednou z prvních reakcí byl i návrh na snížení rychlosti a mluvilo se o tom, že se urychlí příprava komunikace z Českých Budějovic na rakouské hranice, bohužel zůstalo jenom u slibů,“ doplňuje Pudil.
 
K datu této tragické nehody se každý rok pořádá pietní akce, na uctění památky obětí. Vzpomínková mše proběhne v neděli v podvečer v karlovarském kostele sv. Máří Magdalény.