Senátorce Janáčkové hrozí obvinění za rasistické výroky

Ostrava - Nezávislé senátorce Lianě Janáčkové hrozí obvinění za rasistické výroky, které pronesla předloni jako starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Při jednání, kde řešila problémy osady Bedřiška obývané Romy, tehdy Janáčková mluvila například o „přemnožení Cikánů“ a jejich odstřelovaní dynamitem. Policie již poslala do Senátu žádost o zbavení imunity Janáčkové.

„V senátorčiných výrocích, učiněných na adresu Romů, spatřuje policie trestný čin hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení,“ řekl mluvčí ostravského státního zastupitelství David Bartoš.

„Pro mne je to nová informace, nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ reagovala Janáčková.

K Janáčkové se obrátila pozornost po zveřejnění nahrávky, která údajně pochází z předloňského jednání bytového odboru v ostravském obvodě. „Bohužel jsem rasista, nesouhlasím s integrací Cikánů, aby byli plošně po obvodu. Bohužel, vybrali jsme (kolonii) Bedřišku, takže tam budou, s vysokým plotem, s elektřinou,“ pronesla Janáčková. Na záznamu je i zmínka o množení Cikánů a o dynamitu.

Senátorka nejprve jeho autentičnost zpochybnila, označila ho za politický útok. Pak uvedla, že citované věty řekla jiná žena se stejným hlasem. Poté se k části výroku přihlásila. Později řekla, že asi neměla takto reagovat a že to bylo neopatrné a hloupé. Za výroky se omluvila, prý byly vyřčeny ve vypjaté atmosféře.

Na Janáčkovou v této souvislosti podali trestní oznámení členové sdružení Romea, osm dalších organizací a sedm jednotlivců včetně bývalého vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla, bývalé zástupkyně ombudsmana Anny Šabatové a exposlankyně Moniky Mihaličkové. Kriminalisté prověřovali také slova bývalého místostarosty a tehdejšího zastupitele obvodu Jiřího Jezerského.

Lokalita Bedřiška je bývalá železárenská kolonie vybudovaná z dřevěných domků. Vedení obvodu Mariánské Hory a Hulváky má od roku 1993 připravený projekt na vybudování nových bytů pro nízkopříjmové sociální skupiny. „Několikrát jsme jej nechali upravit k lepšímu. Realizace projektu by stála asi 500 milionů korun. Každý rok žádáme o peníze vládu. Snažíme se prostředky získat i od Evropské unie,“ řekl Jezerský. Záměr podle něj naráží na odpor starousedlíků. Těm se nelíbí, že by se měli vystěhovat do nových staveb.

Aféra se zveřejněním senátorčiných předloňských výroků na adresu Romů nebyla prvním případem, kdy se Janáčková stala terčem kritiky. V srpnu 1997 navrhovala schválení finanční pomoci Romům, kteří by chtěli odcestovat do Kanady, výměnou za vrácený dekret na byt a odhlášení se z trvalého bydliště. Janáčková tehdy svůj návrh bránila tím, že je to pomoc oběma skupinám lidí, které spolu nemohou a ani nechtějí žít.