Zasedání vlády (10. března)

Praha - Z důvodu zvyšování cen v listopadu a prosinci se vláda rozhodla navýšit důchody. V novele zákona o důchodovém pojištění počítá se zvýšením průměrné starobní penze o 465 korun. Novela umožňuje mimořádně valorizovat penze, pokud růst cen překročí hranici pěti procent. Doposud je tato hranice desetiprocentní.

Ministři také podpořili návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Římana o podmínkách poskytování zvláštních cen veřejně dostupné telefonní služby. Operátoři budou moci nabízet zdravotně a tělesně postiženým zvláštní tarify na volání z mobilních telefonů a pevných linek se zvýhodněním až 200 korun měsíčně. Ztrátu by firmám hradil stát. Novela omezí počet osob, kterých se zvýhodnění dosud týkalo. Nebude totiž zahrnovat ty, kteří se dostali do tíživé finanční situace.

Vláda schválila i navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství o 390 milionů korun. K dispozici tak bude mít resort celkem 1,16 miliard korun. Finance jsou určeny na dotování podpůrných programů v zemědělství a potravinářství, například zpracování zemědělských produktů či propagaci značky Klasa.