Volby do sněmovny by vyhrála ČSSD, ODS snížila náskok

Praha - Volby do sněmovny by v únoru vyhrála ČSSD s téměř 34 procenty hlasů. Oproti lednu tak její preference o dvě procenta oslabily. Druhá by skončila ODS, kterou by volilo přibližně 30 procent lidí. Do sněmovny by se dostali ještě komunisté s 15 procenty hlasů, Strana zelených s necelými 9 procenty a lidovci s necelými 7 procenty hlasů. ODS v lednovém průzkumu ztrácela na ČSSD sedm procent. V únoru už to byly jen 3,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila agentura Median.

Oproti lednovým průzkumům si kromě sociálních demokratů všechny parlamentní strany polepšily. Zelení dosáhli druhého nejlepšího výsledku od voleb v roce 2006. Komunisté si zlepšili preference o dvě procenta. KDU-ČSL by dosáhla stejného výledku jako v předchozích volbách.

Podpora neparlamentních stran v únoru oslabila o tři procenta, přičemž 2,3 procenta respondentů uvedlo, že by volilo „nezávislé“. K volebním urnám by v únoru přišlo 60 procent oprávněných voličů, což je zhruba o pět procent méně, než kolik činila skutečná účast v červnových volbách roku 2006.

Únorového průzkumu se zúčastnilo 1063 respondentů starších 18 let. Sběr dat proběhl od 2. 2 do 1. 3. 2008.