S návrhem zbavit novorozence poplatků počká Šojdrová jen do středy

Praha - Místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová má připravený návrh na zrušení poplatků za pobyt novorozenců a jejich matek v nemocnicích. S jeho předložením sněmovně už čeká jen do středy, a to pro případ, že by se ještě podařilo, aby se na tomto návrhu či na nějakém kompromisu shodla s šéfy koaličních stran. I když se to ale nepovede, stejně pak uvedenou novelu do sněmovny pošle. Řekla to dnes novinářům. Koaliční schůzka je naplánována právě na středu.

Lidovci již dříve uvedli, že by chtěli prosadit zrušení poplatků pro předškolní děti, občany ve věku nad 70 let a obyvatele domovů důchodců. Šojdrová nyní sepsala návrh, který by se týkal novorozenců a jejich matek. Pod předlohu by se prý mohli podepsat i další poslanci, zájem o spoluautorství prý mají i někteří opoziční zákonodárci.

Koalice jako celek se ale na změnách v systému poplatků zatím neshodla. Zejména ODS odkazuje na starší domluvu koalice, podle níž se dopad poplatků vyhodnotí po půl roce fungování.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek již dříve uvedl, že bude požadovat, aby všech 13 lidoveckých poslanců respektovalo koaliční smlouvu a program vlády. Tento premiérův požadavek se přitom zřejmě týkal právě nynějších výhrad lidovců k poplatkům a plánované reformě zdravotnictví.

Sněmovna se kromě toho již v příštích dnech začne zabývat sociálnědemokratickou předlohou, která počítá se zrušením všech poplatků ve zdravotnictví. Od ledna pacienti platí 30 korun za návštěvu lékaře, stejnou částku dají i za položku na receptu, 60 korun uhradí za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Platit mají také po překročení ročního limitu ve výši 5000 korun, částky nad tento limit jim má ale zdravotní pojišťovna vrátit. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) poplatky hájí, podle něj omezí plýtvání a díky evidenci umožní získat přehled o výši spoluúčasti pacientů. Případné změny lze podle něj provést právě až po půl roce, kdy bude jasnější, jaký dopad poplatky mají.

Sociální demokraté navrhují zrušení poplatků jednak zákonem a navíc se ho domáhají stejně jako komunisté i u Ústavního soudu. „Zavedení regulačních poplatků totiž představuje nejhlubší a nejhrubší zásah do práva na bezplatnou zdravotní péči od roku 1990,“ prohlásil již v únoru šéf ČSSD Jiří Paroubek. Pokud se tak nestane dřív, zruší podle něj sociální demokracie poplatky poté, co vyhraje volby a ujme se vlády.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) dnes uvedl, že pokud jde o poplatky, jsou socialisté připraveni dohodnout se s lidovci na kompromisu. Podle Ratha by se platby neměly týkat dětí do 18 let, starobních důchodců a lidí pod určitou příjmovou hranici, například pod 10 000 korun čistého měsíčně.