Drahý benzin zvyšuje v USA zájem o hromadnou dopravu

New York - Počet Američanů využívajících hromadnou dopravu se kvůli stoupajícím cenám benzinu vyšplhal na nejvyšší úroveň za 50 let. Uvedl to dnes Americký svaz veřejné přepravy (APTA). Dodal, že zájem o metro, autobusy a další prostředky hromadné dopravy se postupně zvyšuje od roku 2005, kdy ceny benzinu v USA poprvé překročily tři dolary za galon.

„Lidé se potýkají s nárůstem cen paliv, což je nutí činit změny. Jednou z používaných metod je omezení jízd autem a větší využívání veřejné přepravy,“ řekl prezident svazu William Millar.  
   
Využití hromadné dopravy v USA loni stouplo o více než dvě procenta. Američané tak uskutečnili více než deset miliard jízd veřejnou přepravou. Počet kilometrů naježděných v osobních automobilech přitom zůstal v prvních deseti měsících loňského roku beze změny, píše agentura Reuters.
   
Millar upozornil, že v době, kdy se loni ceny benzinu snižovaly, se někteří cestující vrátili k automobilům, zatímco jiní podle všeho přešli k hromadné dopravě natrvalo. Řada analytiků očekává, že cena benzinu v USA se letos vyšplhá na čtyři dolary za galon, což by pravděpodobně vedlo k ještě větší oblibě hromadné dopravy.