Policie zadržela majitelku CK Harmonie

Ostrava - Cizinecká policie zadržela podnikatelku Hanu Vítečkovou, která se vyhýbala nástupu do vězení. Majitelka cestovní kanceláře Harmonie Medical byla v říjnu loňského roku odsouzena k šesti a půl letům vězení za podvody. Podle obžaloby připravila na sedm set klientů a obchodních partnerů o téměř devatenáct milionů korun. Peníze od lidí lákala, i když věděla, že je její kancelář silně zadlužená a navíc není pojištěna proti úpadku. Žena byla zadržena ve svém domě v Háji ve Slezsku.

„Osoba, na kterou byl vydaný příkaz k dodání do výkonu trestu, je teď na Inspektorátu cizinecké policie v Opavě Vávrovicích a policisté s ní zpracovávají potřebné materiály,“ potvrdila mluvčí cizinecké policie Daniela Vlčková.

Haně Vítečkové začaly dluhy narůstat už v roce 1997. V té době neplatila především partnerům v Chorvatsku. Do pěti let byla cestovní kancelář silně zadlužená. U vrchního soudu se hájila tím, že nechtěla nikoho podvést. Tvrdila, že přecenila svoje možnosti, když nedostatek peněz považovala za přechodnou záležitost. Soud však takové vysvětlení odmítl a její jednání označil za hazard.

V červenci 2003 nechala Vítečková u moře v Chorvatsku tři stovky klientů bez zaplaceného ubytování. S jejich přepravou zpět do vlasti musely pomoci jiné cestovní kanceláře a konzulát. Dalších 340 lidí na dovolenou vůbec neodjelo.