Soud poslanci za řízení v opilosti udělil pokutu a zákazal řízení

Kutná Hora - Kutnohorský okresní soud udělil Ondřeji Plašilovi (ODS) pokutu 20 tisíc korun a zákaz řízení na 14 měsíců. Poslance přistihla policie v loňském roce opilého za volantem. Stejný trest již soudce vyměřil trestním příkazem, ale poslanec proti tomu podal odpor. Konalo se proto řádné soudní líčení. Obhájce se proti rozsudku na místě odvolal. Případem se bude znovu zabývat Krajský soud v Praze.

Plašil u soudu přiznal, že udělal chybu, ale k rozsudku se vyjádřit nechtěl. Policisté mu loni v květnu při dechové zkoušce naměřili 1,24 promile alkoholu v krvi. Podle svých slov vypil několik hodin před jízdou dvě desetistupňová piva.

U soudu se hájil tím, že ho vysoká hladina alkoholu překvapila a muselo ji zkreslit použití ústního spreje. Na něj si ovšem vzpomněl až při dnešním přelíčení. Při výslechu na policii nic takového neuvedl. Soudce Ivo Zelenka proto označil výrok za účelový.  

Plašil se vyšetřování nebránil a sám požádal kolegy, aby ho zbavili poslanecké imunity. Soud tento fakt uznal jako polehčující okolnost.