Ministr Liška bilancuje 100 dní ve funkci a představil nového náměstka

Praha - Ministerstvo školství stihlo podle Ondřeje Lišky za prvních sto dní připravit dvě novely školského zákona, změnu modelu státních maturit, stabilizaci ministerstva a pokročilo také v přípravě čerpání peněz z evropských fondů. Ministr u příležitosti bilancování také představil svého nového náměstka Dušana Lužného, který bude mít na starosti vzdělávání dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Tři roky starý školský zákon čekají podle ministra Ondřeje Lišky dvě novely. První přinese skoro 50 změn. Chce znovu zpoplatnit poslední ročník mateřských škol, zavést přípravné ročníky i na speciální školy nebo zrušit limit počtu žáků ve školách. „Na venkově se ukazuje, a je to případ mnoha škol, že počet žáků klesá pod stanovenou úroveň. Existuje-li ale výhled, že se škola opět naplní, tak by bylo škoda takovou školu uzavírat,“ uvedl Liška.

Ministerstvo chce i ulevit školám od stále narůstající administrativy a snížit počet případů, kdy školy musí rozhodnout v takzvaném správním řízení. „V jednom bodě chceme administrativu odstranit úplně, a to je stanovení výše úplaty například za mateřskou školu, za školní družinu, zkrátka všude, kde se za něco platí peníze. V těch ostatních oblastech je náš návrh takový, aby v režimu správního řízení šlo pouze záporné rozhodnutí,“ upřesňuje snahy náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger.

Ministr Ondřej Liška představil i nového náměstka Ondřeje Lužného. Ten byl i jedním z kandidátů na ministra po rezignaci Dany Kuchtové. Jako náměstek bude mít na starosti programy pro zlepšení vzdělávání dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Podle Lužného se vypíší nové programy směřující do této oblasti, například posílení množství asistentů.
 
Novou maturitu bude upravovat druhá novela. Částečně má odstartovat v roce 2010, naplno o dva roky později. Zkoušky ve společné části budou mít dvě úrovně náročnosti a matematika bude nově patřit mezi volitelné zkoušky.