V Senátu proběhla diskuze k návrhu zákona o eutanazii

Praha - Do parlamentu míří návrh zákona o eutanazii, v dubnu by se jím měl zabývat Senát. Autorem předlohy je Liberální reformní strana (Lira), která dnes na půdě Senátu uspořádala na toto téma veřejnou debatu. V diskuzi proti sobě stanuli lékaři, právníci i duchovní. Výsledkem je vybídnutí k pokračování debaty, na zákonnou úpravu zatím podle odpůrců asistované smrti není ten správný čas.

Podle návrhu Liry by o eutanazii mohli požádat jen lidé bez šance na vyléčení, kterým jejich zdravotní stav působí trvalé fyzické nebo psychické utrpení. Na základě jejich předchozí písemné žádosti by mohl smrt vyvolat lékař. Proti tomu se však většina účastníků diskuze ohradila. „Chceme-li napomoci důstojnému umírání lidí, pak je třeba se spíše zaměřit na rozvoj hospicové péče, na rozvoj zákonů a sociálních opatření, která by umožnila rodinným příslušníkům postarat se o své těžce nemocné členy,“ myslí si duchovní Tomáš Halík.

Řešením by podle odpůrců asistované smrti měl být i rozvoj paliativní péče, která zmírňuje utrpení těžce nemocných a snaží se o co nejlepší kvalitu jejich života. Dostupné prostředky ale lékaři málo využívají. „Dnešní medicína skutečně má takové prostředky, že může zaručit pacientovi dobrou kvalitu života i v posledních týdnech života a zbavit ho utrpení,“ potvrzuje možnosti onkolog Pavel Klener.

I přes negativní reakce z řad části odborné veřejnosti chce Liberální reformní strana ve svém úsilí legalizovat eutanazii pokračovat a společně se senátorkou Václavou Domšovou z klubu SNK návrh předložit. „Chceme otestovat, kolik lidí by se o problému bylo skutečně ochotno bavit. Navrhujeme jen, aby se tím Senát začal zabývat. A zabývat se tím může měsíce, ale i mnohem déle,“ vysvětlil úsilí strany její předseda Milan Hamerský.

Návrh Liry nemá podporu ani u těch politických stran, které se jinak uzákonění eutanazie nebrání. Svůj zákon o asistované smrti například připravuje ODS.

„Především je to nedopracovaný návrh. Debata je teprve v začátcích, musí trvat i několik let. Dále jde o kompilát zahraničních textů a nemá žádné souvislosti se stávajícím právním řádem a připravovanými normami,“ uvádí argumenty poslanec ODS Boris Šťastný.

Poslanci už o zákonné úpravě eutanazie jednou hlasovali. V roce 2006 právě kvůli pasáži o asistované smrti zamítli celý trestní zákoník. Samostatný zákon o eutanazii budou v dubnu projednávat čeští zákonodárci vůbec poprvé.