Vládní návrh penzijní reformy prošel do druhého čtení

Praha - Sněmovna schválila v prvním čtení vládní návrh změn v důchodovém systému. Zákon tak postoupí k posouzení výborům.  V novém penzijním systému se věk odchodu do důchodu posune na 65 let. Povinné pojistné budou Češi odvádět 35 let, místo současných 25. Do této doby se nově nebude započítávat doba studia. Do druhého čtení poslanci poslali také novelu zákona o nemocenském pojištění.

Návrh, který vláda jednomyslně schválila v polovině února, posunul hranici odchodu do důchodu na 65 let. Změna platí nejen pro muže a bezdětné ženy, ale také pro matky s jedním dítětem. V případě žen, které mají dvě a více dětí, se věk odchodu do penze posunul do rozpětí 62 až 64 let v závislosti na počtu dětí.

Povinné pojistné budou lidé platit o deset let déle než dosud, tedy 35 let. Do tohoto období se nebude započítávat doba studia. Nový systém neplatí u těch, kteří dostudovali nebo dostudují do roku 2010. Změny nastanou i ve výměru invalidního důchodu. Současnou částečnou a plnou penzi by měly nahradit tři stupně podle omezení schopnosti pracovat.

Reformu penzí rozdělila vláda do tří etap, všechny tři by chtěla stihnout do voleb v roce 2010. První etapu upravuje navrhovaný zákon. Ve druhé kabinet plánoval změny v připojištění. Třetí pak počítá s takzvaným opt-outem, tedy možností přesměrovat část odvodů do spoření u fondů.

Sněmovna také poslala do druhého čtení novelu zákona o nemocenském pojištění, podle které by měl být systém nemocenské přinejmenším pro firmy i jednotlivé živnostníky jednodušší. Změny podpořila také opozice, levicoví poslanci nicméně při dalším projednávání chtějí znovu otevřít otázku vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. V tomto období ji zaměstnanci od počátku letošního roku nedostávají vůbec.

Vede to podle předsedy sněmovního výboru pro sociální politiku Zdeňka Škromacha (ČSSD) k tomu, že lidé marodí delší dobu, přičemž na nemocenskou nastupují v pátek, aby se jim to vyplatilo. „Když už nic jiného, tak víceméně ty první tři dny nemoci by měly být osvobozeny od nutnosti prokazovat neschopenkou, že člověk je nemocen, protože to vytváří další náklady,“ řekl Škromach s poukazem na poplatky u lékaře.