Exekutorům se nelíbí, že by měli přijít o policejní ochranu

Praha - Exekutoři odmítají změny, které ve výkonu jejich povolání přináší novela zákona o policii. Podle ní by se dále nemohli v případě potřeby obrátit na policii, ale museli by si ochranu zajistit sami. Exekutorská komora tvrdí, že něco takového by náklady na provedení exekuce velmi prodražilo.

Nový policejní zákon stanovuje, že policie poskytne exekutorovi ochranu pouze v případě, že je ohroženo jeho zdraví, život a ochranu si nemůže zajistit jinak. Vedení policie a ministerstvo vnitra nový přístup k exekucím odůvodňuje snahou zbavit policisty činností, které by neměli vykonávat. Exekutoři ale tvrdí, že je změna staví na úroveň vymáhačských agentur.

Obracíme se na policii jen ve výjimečných případech, například když je dlužník držitelem zbraně, uvádí prezident Exekutorské komory ČR Juraj Podkonický. Pokud by vykonavatelé takovou možnost ztratili, museli by být ozbrojeni nebo si najmout soukromou ochranku. Obě možnosti ale  odmítají.

Financování vlastní ochrany by podle nich zvýšilo náklady na exekuci o tři až pět tisíc na jeden případ. Domnívají se také, že držení zbraně by zvýšilo četnost a agresivitu útoků, které každým rokem stoupají.

Za rok 2006 provedli exekutoři 300.000 exekucí, o policejní asistenci požádali asi v 5000 případech. V 60 až 70 procent z nich policie většinou vyhoví, upřesnil Podkonický.

Exekutoři chtějí, aby jim sněmovna policejní ochranu zachovala. V opačném případě zvažují, že se obrátí na Ústavní soud.