Olomoucký železniční nadjezd poničený vichřicí se dočká opravy

Olomouc - Olomoucká radnice se zřejmě pustí do konce týdne do provizorní opravy frekventovaného železničního nadjezdu nad koridorovou tratí z Olomouce do Prahy v černovírském lese, který poničila 1. března vichřice Emma. Za nové zábrany, které mají znemožnit například pády lidí na trať, zaplatí asi 400 000 korun. Rekonstrukce by mohla být hotová do měsíce a půl, řekl novinářům náměstek primátora Svatopluk Ščudlík.

Vichřice strhla podle něj jednu z opěrných a ochranných zdí. „Pocházela z období první republiky. Naštěstí zábrana spadla na komunikaci nadjezdu, nikoliv do trolejí. Po události jsem okamžitě vydal pokyn, aby byl nadjezd uzavřen,“ uvedl Ščudlík. Doplnil, že most je třeba opravit mimo jiné kvůli tomu, že ho využívá hodně lidí při procházkách a vyjížďkách na kolech do lužních lesů v Černovíře.

Cílem města je podle Ščudlíka otevřít nadjezd co nejdříve, aby lidé nechodili přes koleje. Zřejmě se proto objeví u trati ohradníky, které by to znemožňovaly, doplnil náměstek primátora.

Vichřice Emma způsobila na majetku olomoucké radnice celkovou škodu za zhruba 5,5 milionu korun. Největší část z toho tvořily škody v městských lesích, které dosáhly podle odhadů 3,8 milionu korun.