Mezi Olomoucí a Dubem nad Moravou je uzavírka

Olomouc - Život lidem komplikuje uzavírka na silnici z Olomouce do Dubu nad Moravou. Olomoucký kraj opravuje sedmikilometrový úsek a zakázal do něho vjezd všem vozidlům kromě dopravní obsluhy. To se nelíbí hlavně obyvatelům Dubu nad Moravou, kteří musejí do Olomouce jezdit po objížďce.

Olomoucký kraj tam plánuje dva nové mosty a silnici širší o několik metrů. Vozovka je totiž už několik let v havarijním stavu. Do oprav se stavební firmy pustily před týdnem, pracují ale zatím jen na jednom mostě. Zbytek silnice je podle řidičů uzavřen zbytečně.

„Jsou nuceni jezdit přes Brodek a pro některé to bude znamenat tisícové položky z rodinného rozpočtu, bude to trvat deset měsíců,“ řekl starosta Dubu nad Moravou Vítězslav Křesina.

Olomoucký kraj se hájí tím, že silnici musel uzavřít celou, protože práce budou stavební firmy provádět průběžně. „Odbouráváme kraje vozovek zhruba na šířku jednoho, dvou metrů a zůstane uprostřed vozovka o šířce 2-3 metry, aby projel nákladní vůz pro stavbu, nelze proto zajistit průjezdnost tohoto úseku,“ uvedl Miroslav Kubín z ekonomického odboru KÚ.

Policie namátkově kontroluje řidiče vjíždějící do zákazu vjezdu. Ty, kteří v uzavřeném úseku bydlí, pustí bez pokuty.

Oprava silnice a dvou mostů přijde Olomoucký kraj na zhruba 185 milionů korun. Peníze pocházejí z úvěru, který si hejtmanství na opravy silnic vzalo od Evropské investiční banky.