Činnost bratří Mašínů nelze podle Mašínové označit za hrdinství, šlo o nutnost

Praha - Sestra bratří Mašínových Zdena Mašínová vnímá diskusi kolem svých bratrů velmi pozitivně. Jen lituje toho, že se toto téma otevřelo až nyní. Otázku, zda jsou Mašínové hrdinové, či vrazi, pokládá za špatně položenou, neboť v té době nešlo podle ní o hrdinství, ale o nutnost.

„Tady vraždil celý systém, který byl nastolen po roce 1948. Komunisté si byli vědomi toho, že se musejí ozbrojit, proto první věc, kterou udělali, bylo, že zdecimovali policii, armádu a justici. Dnes se ukazují obrázky desetitisíců milicionářů, kteří pochodují republikou proti neozbrojenému obyvatelstvu,“ přiblížila pro ČT situaci po roce 1948 Mašínová.
 
Zdena Mašínová spolu se svými bratry vyrůstala v rodině, která se řídila zásadou jejich otce, že se nikdy nesmějí poddat zlu a násilí. Režim se rodině mstil na životě jejich matky, která nakonec těžce nemocná zemřela v roce 1956 v komunistickém vězení; pohřbena byla v hromadném hrobě.  

Sama Zdena Mašínová se poprvé na Západ  dostala až v roce 1969, kdy se setkala s jedním z bratrů. Tehdy velmi zvažovala, zda nezůstane v emigraci. Nakonec kvůli babičce, která v zemi zůstala a stále těžce nesla smrt své dcery - matky Mašínových a popravu svého syna Ctibora Nováka, se rozhodla vrátit zpět do vlasti.

Matka Mašínových dostala od prezidenta republiky in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka za zásluhy o demokracii a lidská práva, když statečně podporovala protinacistický odboj svého manžela, kterého gestapo za jeho tvrdý odpor proti fašismu popravilo.