Policejní bodyguardi prohráli spor o vyšší platy

Praha - Dva z policejních bodyguardů dnes prohráli svůj spor s Policií ČR. Městský soud v Praze rozhodl, že nebudou zařazeni do vyšší tarifní platové třídy. Zamítl tak jejich požadavek na desetiprocentní zvýšení základního platu kvůli směnnému provozu a zodpovědnosti za bezpečnostní akce. Policisté zvažují podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Kvůli výším platům se bodyguardi neúspěšně odvolali už v loňském roce.

Žalobu proti svým nadřízeným podali někteří členové útvaru ochranné služby proto, že jejich ohodnocení podle nich neodpovídá činnosti, kterou vykonávají. Argumentují tím, že musí řídit bezpečnostní akce prováděné mimo hlavní město a mají za ně odpovědnost. Práce je podle nich náročná také proto, že útvar působí po celé republice a členové mají často nepřetržitou službu.

Policie však tvrdí, že bodyguardi akcím nevelí, pouze doporučují postup ředitelům okresních správ. Ti pak rozhodují, zda jejich návrhy přijmou. Policisté prý také nepracují ve směnném nebo nepřetržitém provozu pravidelně. „Do sedmé tarifní třídy jsou zařazeni právem. V osmé tarifní třídě už se předpokládá koordinace sil a prostředků, kterou tam naši policisté neprovádějí,“ domnívá se ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala.  

Soudkyně Hana Veberová zamítla žalobu bodyguardů pro nedůvodnost. Podle ní se při jednání potvrdilo, že řízení akcí není jejich běžnou pracovní náplní a nároky se opíraly o popis činnosti, kterou normálně nevykonávají. 

Podle advokátky Hany Vopálenské soud činnost ochránců nepochopil. „Asi doporučím svým klientům, aby výkon své služby činili vzhledem k doporučení zástupců protistrany. Ústavní činitelé se možná budou divit,“ uvedla. 

Podle policistů totiž není možné, aby při akcích nerozhodovali a nenesli za ně odpovědnost. Vedlo by to k prodlením, která si při práci nemohou dovolit. Argumenty policie označila Vopálenská za slovíčkaření.

Bodyguardi berou podle svých slov základní plat ve výši 25 tisíc korun a dostávají k němu osobní ohodnocení. Ani tak prý jejich platy neodpovídají požadavkům, které jsou na ně kladeny. Musí mít například vysokoškolské
vzdělání a každoročně opakují různé kurzy. 

Žaloby podali ještě další členové útvaru. Jejich projednání zatím soud
nenařídil.