Na řidiče v Olomouckém kraji číhají nové radary

Olomouc - Nové radary hlídají dodržování povolené rychlosti na silnicích Olomouckého kraje. Laserové přístroje, jejichž hodnota dosahuje půl milionu korun, si policisté pochvalují. Prostějovský okresní ředitel Zdeněk Riedinger dnes řekl, že radar nasazují především v úsecích, kde dochází k častým dopravním nehodám.

„Zrovna včera jsme měřili v Mostkovicích,“ upřesnil Riedinger. Radar s nočním viděním, který se umisťuje na trojnožku, považuje za kvalitní. „Takové přístroje jsme měli mít už dávno. Dokáží ze sledovaného úseku pořídit tři fotografie na vzdálenost 1,5 kilometru a uložit je na paměťovou kartu, měří bodovým způsobem okamžitou rychlost, odjíždějící i přijíždějící vozidla,“ vyjmenoval výhody Riedinger.

Vysokou citlivost radaru a možnost měřit na velkou vzdálenost prý policisté hodně využívají. „Nejsou vidět a nikdo neví, že měří,“ objasnil Riedinger. Radar půjčuje okresní ředitelství i na jednotlivá obvodní oddělení, v permanenci je denně. „Po hodině měření se ale přesunujeme na jiné místo, protože se to rozkřikne a přítomnost policistů na místě ztrácí efekt,“ dodal Riedinger. Kromě nového radaru má prostějovská policie další dva radary na civilních vozidlech typu Octavia a Felicia.

Vedoucí olomouckého dopravního inspektorátu Oldřich Novotný uvedl, že olomoučtí policisté se s radarem teprve seznamují. „Zatím se mi jeví jako vynikající. Hlavně proto, že jde použít v místech, kde nelze odstavit měřící vozidlo. Třeba na průtahu městem,“ vysvětlil Novotný. Radar se olomoucké policii osvědčil například v okolí Hotelového domu. „Tam opravdu hodně řidičů nejelo předepsanou padesátkou,“ podotkl Novotný.

Kromě nového radaru mají k dispozici další tři na vozidlech. Dvě z nich jsou označena nápisem Policie, třetím je pověstný zelený Volkswagen Passat v civilní úpravě. Měsíčně vyberou olomoučtí policisté na pokutách přes 500.000 korun. „Osmdesát až devadesát procent této částky je za rychlou jízdu,“ upřesnil Novotný. Vloni to bylo celkem devět milionů korun, z toho za rychlou jízdu 6,5 milionu Kč.

Nové radary používají policisté i na Jesenicku. „Je to kvůli zvýšení bezpečnosti dopravy. Ukázalo se, že na řidiče platí v oblasti rychlé jízdy spíš represe než prevence,“ řekla ČTK jesenická policejní mluvčí Natálie Pastuchová. Jesenická policie měla dosud jako jedna z mála v zemi pro měření rychlosti vozidel na území celého bývalého okresu k dispozici pouze jediný radar.

Mluvčí severomoravské policejní správy Dagmar Bednarčíková uvedla, že nové radary dostávají postupně všechna okresní ředitelství.