Lidé si na internetu mohou najít zubaře, kteří přijímají pacienty

Praha - Česká stomatologická komora zveřejnila na svých internetových stránkách seznam několika stovek zubařů, kteří ještě přijímají nové pacienty. Informuje o tom server iHNed.cz. Zubařů je nedostatek, je tedy mnohdy obtížné si svého najít. Díky seznamu pacienti ušetří hlavně čas, protože už nebudou muset obvolávat nebo obcházet zubaře, kteří většinou už žádné pacienty neberou, píše server.

Někteří zubaři uvedení v seznamu podle iHNed.cz berou jen dospělé pacienty, jiní všechny bez rozdílu. Nejkritičtější situace je v Karlových Varech, kde podle seznamu stomatologické komory přijímají nové pacienty jen dva zubaři.
 
Server píše, že internetový seznam zubních lékařů pacientům pomůže, ale do budoucna nevyřeší fatální nedostatek zubařů. „Každý rok nastupuje 110 zubních lékařů. Aby mladí zubaři byli schopni nahradit ty odcházející, tak bychom potřebovali alespoň dvojnásobek,“ varoval Pekárek.
 
Již počátkem roku se objevily informace, že chybějící zubaře v Česku začínají na řadě míst nahrazovat zubaři z ciziny. Podle únorových informací bylo ze 7048 zubařů 172 cizinců, z nich 119 ze zemí EU a 53 z jiných zemí.
 
Důvodem úbytku zubařů je to, že stárnou a do oboru přichází málo absolventů. Pětina zubařek a devět procent zubařů je ve věku 50 až 54 let a jen o něco méně jich je ještě starších. Mladí do 29 let tvoří necelá čtyři procenta.
 
Česká stomatologická komora má program, který se zaměřuje v první řadě na zvýšení počtu zubních lékařů. To znamená především zvýšit počty studentů. Další cestou je seznamovat starší lékaře s novými postupy a materiály. Tím se prodlouží doba, kdy mohou vykonávat praxi. „Lékaři z ciziny jsou také vítáni, ale nedostatek nevyřeší,“ míní Pekárek. V programu komory je také změna systému poskytování péče.