Čunkův spis o údajném zneužívání sociálních dávek měl vynést policista

Ostrava - Komisař ostravské protikorupční policie je podezřelý z toho, že loni médiím poskytl informace o tom, že předseda KDU-ČSL a bývalý vicepremiér Jiří Čunek údajně zneužíval sociální dávky. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že Inspekce ministra vnitra již ukončila vyšetřování této věci. Státní zastupitelství by teď mělo posoudit, zda ostravského vyšetřovatele obvinit, nebo ho nechat být, uvádí list.

„Státnímu zastupitelství v Ostravě teď pošleme návrh na zahájení trestního stíhání podezřelého policisty,“ řekla MfD mluvčí inspekce Martina Lídlová. Podle informací MfD se pracovníci inspekce domnívají, že ostravský komisař předal novinářům smlouvy Čunka s bankami a tabulku příjmů a výdajů Čunkovy rodiny. Obojí bylo součástí jeho trestního spisu, informuje list.

„Každé selhání policisty poškozuje důvěryhodnost policie v očích veřejnosti. Selhání policisty je vždy nepříjemná zpráva, dobrou zprávou ale je to, že Inspekce ministra vnitra pracuje dobře a umí tato nepřípustná selhání odhalovat,“ řekl k případu ministr vnitra Ivan Langer.

Kauza s údajným zneužíváním sociálních dávek začala loni v říjnu, kdy Česká televize odvysílala reportáž, podle níž v 90. letech Čunkova rodina pobírala od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení, ačkoliv v té době Čunek uložil do bank 3,5 milionu korun.

O den později Čunek prohlásil, že kromě přídavků na děti a za narození dítěte nebral žádné sociální dávky. Posléze vysvětlil, že uložené peníze pocházely z širší rodiny a měly sloužit k postavení domu a rozjetí podnikatelského záměru, od kterého ale po zvolení vsetínským starostou ustoupil.

Na konci října Čunek oznámil, že podporu získal v souladu s tehdy platnými zákony a případ necítí ani jako etické selhání, ale počátkem listopadu rezignoval na vládní funkce - byl tehdy vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj. Svůj krok zdůvodnil tím, že nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ jeho údajné korupce.

Čunek byl totiž podezřelý z toho, že ještě jako vsetínský starosta přijal před několika lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti. Ve druhé polovině listopadu ale jihlavský státní zástupce Arif Salichov v této věci podruhé zastavil Čunkovo stíhání.

Letos v lednu pak policie odložila i Čunkovu kauzu s dávkami. Podle šéfa havířovské pobočky Okresního státního zastupitelství Karviná Jiřího Jarnota se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání dávek sociální podpory.