Pardubický dopravní podnik kontroluje řidiče, zda nepili alkohol

Pardubice - Pardubický dopravní podnik pravidelně kontroluje své řidiče, zda před jízdou nebo během ní nekonzumovali alkohol. Podle ředitele společnosti Tomáše Pelikána se zpřísněné namátkové kontroly osvědčily. Před dvěma lety jeden řidič nadýchal téměř tři promile alkoholu v krvi, od té doby se podobný případ nestal, řekl Pelikán.

Hrozba, že řidič okamžitě ztratí práci a ještě odchází s nálepkou, že hrubě porušil pracovní povinnosti, podle něj podobným excesům zamezuje.

Řidičům dopravního podniku mohou každý den hrozit drobné dopravní nehody, při kterých policisté kontrolují požívání alkoholu. „Drobné dopravní kolize jsou téměř na denním pořádku, ne vždy ovšem vinou našich řidičů. Přeci jen najezdíme šest milionů kilometrů ročně v hustém provozu, a někdy se stane, že motoristé nedobrzdí nebo dojde k boční srážce,“ řekl Pelikán.

K pravidelným kontrolám přistoupil pardubický dopravní podnik poté, co policie v červnu 2006 zjistila, že řidič trolejbusu má v krvi 2,8 promile alkoholu. Policisty na řidiče upozornil cestující, protože z něj cítil alkohol. Jízda se tehdy obešla bez nehody a zranění.