Čunek se sejde s velvyslancem USA, aby si vyjasnili spory

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se sejde s Richardem Graberem, americkým velvyslancem působícím v Česku, aby si s ním osobně vyjasnil spory kolem výroční zprávy amerického ministerstva zahraniční o stavu lidských práv ve světě. Čunkovi se nelíbily některé pasáže, které týkaly jeho osoby. Termín setkání obou politiků zatím nebyl stanoven.

Nedávno zveřejněná zpráva uvádí Čunkovu aféru jako příklad korupce a hovoří také o vystěhování Romů z centra Vsetína v době, kdy předseda lidovců město vedl. Čunek v dopise Graberovi označil tyto informace za nepřesné a nepravdivé.Trvá na tom, aby byly uvedeny na pravou míru.

Graberovu odpověď dostal Čunek dnes. Protože se jedná o osobní dopis, tak nebude v plném znění zvěřejněn. Graber Čunkovi napsal, že Američané při zpracování zprávy čerpali z celé řady zdrojů vládních i nevládních organizací. Přesto ale připouštějí, že na některé
jednotlivosti může existovat různý pohled nebo různý výklad. Graber Graber v dopise prý poděkoval za faktické připomínky a opravy, jež mu Čunek zaslal.

Předseda KDU-ČSL velvyslanci Graberovi napsal: „Považuji za nutné zdůraznit, že státní zástupce předmětné vyšetřování zastavil, neboť po provedení důkazů dospěl k závěru, že je nepochybné, že skutek, pro který jsem byl trestně stíhán, se nestal. Nejen dle českého právního řádu je zásadní rozdíl v tom, zda bylo trestní stíhání zastaveno z důvodu, že jsem se daného jednání vůbec nedopustil, nebo z důvodu, že se nepodařilo shromáždit dostatek důkazů, jak uvádí zpráva U.S. Department of State.“

Další z řady nepřesností podle Čunka spočívá v tvrzení, že trestní stíhání zastavil nejvyšší státní zástupce, ale ve skutečnosti to udělal okresní státní zástupce. K vystěhování Romů ze Vsetína Čunek v dopise mimo jiné uvedl, že policie uzavřela vyšetřování se závěrem, že jeho jednání nebylo v rozporu se zákonem.