Čechovi hrozí v Británii za několik znásilnění doživotí

Praha - Česká a britská policie vyšetřují případ několika znásilnění, kterých se v Británii údajně dopustil pětatřicetiletý Čech. Britští policisté ho na základě výsledků prošetřování zadrželi loni v prosinci v Londýně a obvinili jej z osmi znásilnění. Případ mají řešit anglické soudy. Pokud se prokáže mužova vina, hrozí mu podle anglického práva trest odnětí svobody od patnácti let až na doživotí.

Samotnému zadržení předcházela spolupráce pražských kriminalistů s anglickými kolegy z metropolitní policie v Londýně. „Čeští kriminalisté přibližně od poloviny loňského září prošetřovali oznámení, které učinily dvě česky hovořící ženy po návratu z Anglie. Ty uvedly, že je při pobytu v Londýně pětatřicetiletý muž několikrát pod pohrůžkou násilí znásilnil,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Češky policistům dále řekly, že je přinutil, aby mu vydaly hotovost ve výši několika desítek liber. Vedle dvou žen údajně také znásilnil jednu Angličanku. Trestného činu znásilnění se podle obvinění dopustil celkem osmkrát, za což mu hrozí v Británii až doživotí, v Česku by mohl dostat osm let.