Policisté nejčastěji zneužívají pravomoc veřejného činitele

Praha - Inspekce ministra vnitra v loňském roce odhalila 238 policistů, kteří podle ní spáchali trestný čin. Jejich počet tak oproti předchozímu roku stoupl o 16 procent. Policisté nejčastěji zneužívali pravomoc veřejného činitele, dopouštěli se pojistných podvodů, trestných činů v dopravě, úplatkářství a ublížení na zdraví. Vyplývá to ze statistiky, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra. Počet odhalených policistů již několik let pravidelně klesal, loni se zvýšil poprvé od roku 2003.

Nejrazantněji stoupl počet policistů, kteří přijali úplatek, a to ze sedmi na 12. Zvýšil se i počet pojistných podvodů. „Z výsledků je znát nepatrný nárůst kriminality policistů, kdy zejména korupční jednání příslušníků Policie České republiky je velmi závažný a zcela nežádoucí fenomén,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Lídlová. Do kategorie korupce lze za posledních pět let zařadit kolem 900 trestných činů.

Loňský rok v březnu obvinil státní zástupce z korupce například 11 policistů kladenského dopravního inspektorátu. Obvinění neodevzdali druhé díly složenek ze zaplacených pokut a o získané peníze
se vzájemně dělili. V říjnu loňského roku se podobného trestného činu dopustilo také deset policistů z obvodního oddělení Policie ČR ve Vratimově na Frýdecko-Místecku. Řidičům ukládali blokové pokuty, aniž jim vydali bloky, a peníze si nechali. 

V loňském roce evidovala inspekce 1030 případů, ve kterých prověřovala podezření z pochybení policistů, 191 jich ale bylo zahájeno již v roce 2006. Téměř 270 kauz pak předala státnímu zástupci s návrhem na obvinění. Největší podíl na spáchané trestné činnosti měli příslušníci pořádkové a dopravní policie, služby kriminální policie a vyšetřování a cizinecké policie.

„Odhalování trestné činnosti policistů je velmi obtížné, neboť se jedná o pachatele, kteří jsou zpravidla dobře seznámeni s kriminalisticko-taktickými postupy vedoucími k odhalení delikventa,“ uvedla inspekce.