Kvůli opravě Husovy ulice v Brně zřídí dopravní podnik novou linku

Brno - Kvůli chystané opravě Husovy ulice v centru Brna, po které jezdí šest ze 13 brněnských tramvajových linek, zřídí dopravní podnik novou linku. Trolejbusy odvezou cestující z Mendlova náměstí na Komenského náměstí poblíž uzlu Česká. Ačkoli trolejbusy pojedou po velmi vytížené ulici Úvoz, město jim nejspíš vyhradí jeden pruh ze tří, uvedl předseda dopravní komise rady Josef Veselý.

Z Mendlova náměstí stoupá ulice Úvoz strmě do kopce a právě v tomto směru je silnice dvoupruhová. Jeden z pruhů podle Veselého nejspíš bude v době opravy Husovy vyhrazen jen pro autobusy a trolejbusy. Kdyby zůstal pás přístupný i pro automobily, nedodržely by spoje nejspíš jízdní řád.

„Pak bychom se dostali do léčky a do pasti, která by znamenala vypravit každý den určité množství autobusů nebo trolejbusů s označením náhradní doprava za tramvaj a autobusy a trolejbusy by nám zůstaly stát zřejmě v ulici Úvoz,“ uvedl Veselý.

Pak by prý bylo zbytečné náhradní dopravu platit, protože spoje stojící desítky minut v koloně by lidi od dojíždění hromadnou dopravou odradily. Výsledkem by bylo ještě více aut v ulicích.

Husovou ulicí projede denně asi 18 000 aut. Řada řidičů se podle odborníků bude snažit v době uzavírky projet právě po Úvoze. Aby doprava v ulici byla vůbec možná, zakážou možná organizátoři dopravy na některých křižovatkách odbočování vlevo, řekl Veselý.

Oprava Husovy začne v červenci a potrvá zhruba dva roky. Stavbaři vymění potrubí kanalizace, vodovodu, opraví další sítě, silnici, chodník i tramvajové tratě. Rekonstrukce přijde asi na 250 milionů korun, zaplatí ji Brno.