Oprava soumostí v Brandýse nad Labem zkomplikuje dopravu

Brandýs nad Labem/Stará Boleslav - Lidé v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi se obávají plánované opravy soumostí, které vážně poškodily předloňské jarní povodně. Hejtmanství vypsalo na rekonstrukce čtyř ze sedmi mostů soutěž, jejíž výsledek budou ve středu schvalovat krajští radní. Čtveřice mostů by mohla být opravena do konce roku, zbytek přijde na řadu později. Rekonstrukce je nevyhnutelná, způsobí však obrovské dopravní problémy, řekl starosta Ondřej Přenosil.

„Jsme jedno město složené ze dvou městských částí a pro běžný provoz jsme spojeni těmito mosty. Takže pro obyvatele to znamená dost veliký zásah,“ podotkl Přenosil.

Výluka se nepříznivě dotkne autobusové i individuální dopravy, cyklistů a také pěších. „Důsledek to bude mít i pro obchodníky a pro provozovny při silnici, která bude uzavřena,“ upozornil starosta.

Objížďka povede přes dálniční most, vzdálený asi deset kilometrů. Podle Přenosila může představovat problém i to, že provoz na dálnici je zpoplatněn. „Jednáme o tom s ministerstvem dopravy,“ řekl hejtmanův náměstek pro dopravu Karel Vyšehradský. Podle něj by například autobusům mohla být udělena výjimka.

Opravy mostů obecně jsou podle Vyšehradského s problémy v dopravě nevyhnutelně spojeny. „Když je most uzavřen, tak je objížďka mnohonásobně delší, než když je uzavřena silnice kvůli opravě povrchu. Tam si navíc můžeme objížďky nasměrovat, u mostů je to obtížné,“ poznamenal.

V souvislosti s brandýskými mosty nejde o první tendr, který kraj vypsal. Soutěž na rekonstrukci všech mostů hejtmanství již jednou vyhlásilo, nakonec ji ale zrušilo. Důvodem bylo to, že nejnižší nabídka přesáhla o více než sto milionů korun reálný odhad nákladů na opravu soumostí. Navíc by rekonstrukce podle nabídky trvala čtyři roky, což je víc, než kraj předpokládal.

„My jsme to výběrové řízení museli zrušit, teď děláme samostatná výběrová řízení na jednotlivé mosty,“ přiblížil Vyšehradský. Odborníci již dříve odhadli náklady na opravy soumostí na více než 600 milionů korun.