Vláda schválila posílení rozvědky, reformu zdravotnictví odložila

Praha - Vláda na dnešním jednání schválila návrh ministra vnitra Ivana Langera na posílení civilní rozvědky, pomoci by ji měli policisté. Také dala zelenou zákonu zvyšujícímu odpovědnost provozovatelů jaderných elektráren v případě jaderných havárií. Naopak odmítla poslanecký návrh zákona, který měl regulovat tržní sílu obchodních řetězců, a odložila projednání sedmi chystaných zákonů, kterými chce ministr Tomáš Julínek reformovat české zdravotnictví.

Julínek chce pomocí balíčku zákonů převést pojišťovny na akciové společnosti a přeměnit fakultní nemocnice na univerzitní. Koalice se ale zatím na těchto změnách neshoduje, výhrady mají zejména lidovci. Ministr Julínek jim proto garantoval, že univerzitní nemocnice privatizovány nebudou. Další jednání o reformě zdravotnictví bude pokračovat 2. ledna.

Civilní rozvědka se podle rozhodnutí vlády rozroste o 46 lidí. Na nová služební místa by měli nastoupit policisté. Úřad pro zahraniční styky a informace se má rozrůst zejména kvůli hrozbě terorismu. Potřebuje také posílit energetickou, ekonomickou a internetovou bezpečnost, zabezpečení nového radiokomunikačního střediska a české předsednictví EU.

Vláda dále schválila prodloužení fungovaní Pozemkového fondu až do roku 2012. Důvodem je skutečnost, že se fondu doposud nepodařilo odstátnit polovinu půdy, kterou spravuje. Jedná se o 500 000 hektarů půdy. Dalším zákonem, který dnes prošel, je zákon zvyšující odpovědnost provozovatelů jaderných elektráren za případné havárie. Společnost ČEZ by tak mohla místo současných 6 miliard zaplatit až 9,5 miliardy korun.

Zamítnutí se naopak dočkal návrh zákona regulujícího tržní sílu obchodních řetězců. Návrh vzešel z poslaneckého klubu ČSSD, na jeho tvorbě se však podílela také Potravinářská komora. Podle ní jsou za současných podmínek diskriminováni malí dodavatelé, což má ve svém důsledku vliv i na spotřebitele ve formě nižší kvality zboží a užšího sortimentu. Zákon navrhoval pokuty řetězcům až 10 milionů korun.

Po jednání vlády představil premiér Mirek Topolánek bilanční zprávu o loňském fungování kabinetu. V jednotlivých resortech se podle něj podařilo realizovat 35 procent úkolů, které si stanovil ve svém programovém prohlášení. Sám je s výsledky vlády spokojený a věří, že se vládě podaří bez problémů splnit i zbytek úkolů. Prostor pro zlepšení vidí zejména v oblasti komunikace s veřejností.

S premiérovou spokojeností naopak nekoresponduje názor veřejnosti. Podle aktuálního průzkumu agentury STEM je s prací kabinetu momentálně spokojeno 29 procent dotázaných, tedy o procento méně než v únoru. Lidé jsou oproti minulému měsíci méně spokojeni také s prací parlamentu i prezidenta.