Zasedání vlády (17. března)

Praha - Vláda na dnešním jednání schválila návrh ministra vnitra Ivana Langera na posílení civilní rozvědky, pomoci by ji měli policisté. Také dala zelenou zákonu zvyšujícím odpovědnost provozovatelů jaderných elektráren v případě jaderných havárií. Naopak odmítla poslanecký návrh zákona, který měl regulovat tržní sílu obchodních řetězců, a odložila projednání sedmi chystaných zákonů, kterými chce ministr Tomáš Julínek reformovat české zdravotnictví.

Julínek chce pomocí balíčku zákonů převést pojišťovny na akciové společnosti a přeměnit fakultní nemocnice na univerzitní. Koalice se ale zatím na těchto změnách neshoduje, výhrady mají zejména lidovci. Ministr Julínek jim proto garantoval, že univerzitní nemocnice privatizovány nebudou. Další jednání o reformě zdravotnictví bude pokračovat 2. ledna.

Noví lidé pro civilní rozvědku

Civilní rozvědka se podle rozhodnutí vlády rozroste o 46 lidí. Na nová služební místa by měli nastoupit policisté. Úřad pro zahraniční styky a informace se má rozrůst zejména kvůli hrozbě terorismu. Potřebuje také posílit energetickou, ekonomickou a internetovou bezpečnost, zabezpečení nového radiokomunikačního střediska a české předsednictví EU.

Pozemkový fond do roku 2012

Vláda dále schválila prodloužení fungovaní Pozemkového fondu až do roku 2012. Důvodem je skutečnost, že se fondu doposud nepodařilo odstátnit polovinu půdy, kterou spravuje. Jedná se o 500 000 hektarů půdy. Dalším zákonem, který dnes prošel, je zákon zvyšující odpovědnost provozovatelů jaderných elektráren za případné havárie. Společnost ČEZ by tak mohla místo současných 6 miliard zaplatit až 9,5 miliardy korun.

Obchodní řetězce větší regulace nečeká

Zamítnutí se naopak dočkal návrh zákona regulujícího tržní sílu obchodních řetězců. Návrh vzešel z poslaneckého klubu ČSSD, na jeho tvorbě se však podílela také Potravinářská komora. Podle ní jsou za současných podmínek diskriminováni malí dodavatelé, což má ve svém důsledku vliv i na spotřebitele ve formě nižší kvality zboží a užšího sortimentu. Zákon navrhoval pokuty řetězcům až 10 milionů korun.

Topolánek: S vládou jsem naprosto spokojen

Po jednání vlády představil premiér Mirek Topolánek bilanční zprávu o loňském fungování kabinetu. V jednotlivých resortech se podle něj podařilo realizovat 35 procent úkolů, které si stanovil ve svém programovém prohlášení. Sám je s výsledky vlády spokojený a věří, že se vládě podaří bez problémů splnit i zbytek úkolů. Prostor pro zlepšení vidí zejména v oblasti komunikace s veřejností.
 
S premiérovou spokojeností naopak nekoresponduje názor veřejnosti. Podle aktuálního průzkumu agentury STEM je s prací kabinetu je momentálně spokojeno 29 procent dotázaných, tedy o procento méně než v únoru. Lidé jsou oproti minulému měsíci méně spokojeni také s prací parlamentu i prezidenta.