Sníh a náledí si vyžádaly řadu nehod, na Plzeňsku zahynula žena

Praha - Tři dny před začátkem jara se na české silnice vrátila zima. Ve výše položených oblastech leží na vozovkách slabá vrstva sněhu. Nepříjemnosti motoristům dopoledne působilo náledí, které zřejmě bylo příčinou smrtelné nehody u Nepomuku na Plzeňsku. Počasí způsobilo i řadu dalších nehod.

Tragická havárie se stala na silnici z Plzně do Českých Budějovic. Pětatřicetiletá řidička zřejmě dostala na namrzlé vozovce smyk a vjela do protisměru, kde se čelně střetla s protijedoucím kamionem. Utrpěla zranění, její devětačtyřicetiletá spolujezdkyně na místě zemřela.

Nepříznivé počasí zapříčinilo nehody také v Ústeckém kraji. Dvě osobní auta dopoledne blokovala dopravu na 45. kilometru dálnice D8, další nehody se staly i na 43. kilometru. Na Mostecku dostal u Želenic ve směru na Bílinu kamion smyk na namrzlé vozovce a narazil do osobního auta a poté ještě do nákladní cisterny. Řidič byl lehce zraněn.

Několik nehod se stalo i v jižních Čechách, problematická byla hlavně cesta mezi Velešínem a Netřebicemi na Českokrumlovsku, kde se střetly dva kamiony a silnice byla částečně neprůjezdná.

Dvě osobní auta havarovala ráno také na silnici I/6 před Jenčí ve směru do Prahy. Silnice tam byla namrzlá a před nehodou se tvořily kolony.

Na Vysočině stála ráno doprava na řadě míst, zejména v kopcích. I když sypače vyjely ještě za tmy, na silnicích vznikala ledovka. Sněhové přeháňky zhoršily také viditelnost na dálnici D1.

Po více než měsíci musely sypače a pluhy vyjet z garáží také ve Zlínském a Olomouckém kraji. V Jeseníkách na Červenohorském sedle sněžilo, na Prostějovsku silně namrzaly silnice.

V Pardubickém kraji ležel dopoledne sníh v okolí Poličky na Svitavsku a na Orlickoústecku. V sousedním královéhradeckém regionu zasáhly sněhové přeháňky především Trutnovsko, Rychnovsko a Jičínsko.

Několik centimetrů sněhu napadlo přes noc také na Prachaticku a Táborsku, časně ráno začaly namrzat silnice zejména na Českobudějovicku.

Sníh místy zůstává i na silnicích v Karlovarském kraji. Silničáři sice vozovky chemicky ošetřili, přesto ovšem doporučují opatrnost.