Senátoři o vydání Janáčkové nerozhodli, chtějí další důkazy

Praha - Podle očekávání senátní imunitní výbor dnes nerozhodl o vydání či nevydání senátorky Liany Janáčkové k trestnímu stíhání. O tom, zda dojde k jejímu stíhání za obvinění z hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení, rozhodne nejspíše dubnová schůze Senátu. Do jeho zasedání byl Janáčkové kolega Josef Novotný pověřen, aby získal k případu všechny potřebné informace.

Novotný prohlásil, že se od policie pokusí získat celý spis. Složka by měla obsahovat jak kopii nahrávky, tak i výslechy úředníků, kteří se účastnili jednání bytového odboru, na němž rasistické výroky údajně zazněly. Janáčková na adresu romských obyvatel z ostravské kolonie Bedřiška, na které si stěžovali jejich sousedé, použila mimo jiné slova o dynamitu a odstřelení.

Senátorka tvrdí, že výroky byly vytrženy z kontextu, nicméně se za ně již opakovaně omluvila a nepokládá je za šťastné. Odmítá ale rozhodně, že by byly namířeny proti romskému etniku. Ani v kolonii Bedřiška nejsou její slova vnímána jako rasistická, trestní oznámení na Janáčkovou podaly aktivistické skupiny z jiné části republiky, ne z Ostravy.

Jak rozhodnou senátoři na dubnové schůzi pléna, je těžké odhadnout. Převážná většina politiků je sice spíše pro vydání Janáčkové, bude ale podle jejich slov záležet především na tom, jaké důkazy jim Novotný předloží.