Protikuřácký zákon neprošel, sněmovna ho vrátila do druhého čtení

Praha - Návrh novely takzvaného protikuřáckého zákona dnes sněmovna neschválila. Vrátila ho zpět k projednání do druhého čtení. Zda bude i v České republice platit absolutní zákaz kouření v restauracích, kavárnách, na diskotékách a v barech, se tak opět odkládá. O omezování kouření na veřejných místech zákonodárný sbor diskutoval v minulých letech mnohokrát. I zákaz kouření v restauracích už poslanci zvažovali, dosud ale vítězili odpůrci tohoto kroku.

V dolní komoře jsou jak zastánci naprostého zákazu kouření v restauracích, tak přívrženci mírnějších variant regulace. Ve hře je například i návrh, aby se zákaz netýkal podniků s plochou do 100, případně 200 metrů čtverečních. Hlavní autor novely Boris Šťastný (ODS) ale již dříve uvedl, že jen 26 procent podniků v Česku má větší plochu než 100 metrů čtverečních. Kdyby tedy poslanci dopad zákona takto vymezili, norma by se podle něj velké většiny restaurací vůbec nedotkla.

Původní varianta novely zase počítala s tím, že restaurace by do budoucna měly pro kuřáky vyhradit stavebně oddělené a řádně odvětrané prostory. Nyní stačí, když provozovatel někam umístí cedulku s nápisem, že jde o prostor pro nekuřáky.

Ačkoli hlavním autorem novely je občanský demokrat Šťastný, kritika absolutních zákazů kouření přichází mnohdy právě z ODS. Například František Laudát (ODS) míní, že svět se vydal „nemoderní cestou - zakazovat, zakazovat, zakazovat“. Poslanec Šťastný hájí svou novelu tím, že k regulaci kouření přistoupilo mnoho demokratických zemí.

Novela se zdaleka netýká jen restaurací a omezení kouření v nich. Jde i o sankce za prodej alkoholu a tabáku mladistvým a řadu dalších věcí. Největší pozornost ale na sebe poutá právě téma potenciálního zákazu kouření v restauracích. Jana Rybínová z ODS k tomu uvedla, že v zemích, kde musejí kuřáci chodit kouřit ven, to vyvolává problémy.

Se zákazem kouření v restauracích nesouhlasí Asociace hotelů a restaurací v České republice. Podle jejího prezidenta Pavla Hlinky mohou kvůli tomu tržby klesnout až o pětinu. Hlinka podle svých slov nehoruje pro kuřáky, ale chce, aby problém vyřešil trh.

Striktní zákaz kouření může podle odborníků v pohostinství vést až k likvidaci některých podniků, především na venkově. Právě tyto podniky totiž žijí především ze stálé klientely, která si často „svůj rum po šichtě“ nedovede bez cigarety představit. Kritici novely navíc soudí, že efekt zákazů je pochybný a navíc omezuje svobodu podnikání. Jejich oponenti zase říkají, že země, kde je kouření v barech zakázáno, mají opačné zkušenosti.

Naopak zákaz kouření by se neměl nijak projevit na tržbách luxusních restaurací, zejména v Praze, které nejsou závislé na úzkém okruhu stálých hostů. Většinou jde také o větší podniky, pro které není problém vyčlenit prostor pro nekuřáky. Část restauratérů se již novému evropskému trendu přizpůsobila a restaurací bez dýmu přibývá. Jiné alespoň omezují kouření v čase oběda nebo vykazují kuřáky do vyhrazených místností.

Do tažení proti tabáku se zapojuje stále více států - omezují reklamu, zdražují cigarety a zakazují kouření na veřejných místech. V restauracích se nesmí kouřit mimo jiné ve Švédsku, Británii a mnoha jiných zemích, od ledna sem přibyla i Francie.

Zákaz kouření
Zdroj: ČT24