Miroslav Macek se musí Davidu Rathovi za pohlavek omluvit, odškodné platit nemusí

Praha - Soud dnes rozhodl ve dva roky starém pohlavkovém sporu mezi bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem a stínovým ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Soudkyně označila Mackovo jednání za nepřiměřené, Rathovi se proto musí omluvit, požadované odškodné ale platit nebude. Žádná závažná újma na zdraví poškozenému podle ní nevznikla. Rath podal žalobu na ochranu osobnosti a chtěl milionové odškodné a omluvu v médiích. Mackova právní zástupkyně je s rozsudkem spokojena. Právní zástupce Davida Ratha se o podání odvolání rozhodne až po dohodě s klientem.

Bývalý předseda ODS má svou omluvu uveřejnit v několika médiích, například v České televizi a v televizi Nova. Omluvit se má za to, že exministra na sněmu zezadu udeřil a pak se ho znovu pokusil napadnout. Podle přání Davida Ratha by měla omluva znít takto: „Lituji, že jsem tím zasáhl do práv na ochranu cti pana Ratha.“

Rath se z dnešního líčení vzhledem k jednání sněmovny omluvil. Soudu se omluvila také Mackova manželka, která měla být dnes vyslechnuta.  
Před porotou vypovídala i manželka Davida Ratha, která svého muže podpořila a mluvila o újmě, kterou incident její rodině způsobil. Pohlavek podle ní mohl jejímu manželovi způsobit i vážné zdravotní riziko.