Mrtvý voják je zpět ve vlasti, in memoriam obdržel záslužný kříž

Praha - Ministryně obrany Vlasta Parkanová in memoriam povýšila do hodnosti poručíka příslušníka vojenské policie, který v pondělí zemřel při útoku sebevražedného atentátníka na jihu Afghánistánu. Tělo padlého vojáka dnes v podvečer přepravil do vlasti armádní letoun. Stejným letounem se do Česka vrátil také jeho kolega, který z útoku vyvázl s lehkým zraněním. Na palubě byl také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Třetí příslušník vojenské policie, který byl zraněný těžce, je v Česku už od středy.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová povýšila na letišti v pražských Kbelích in memoriam padlého vojáka do hodnosti poručíka a udělila mu Záslužný kříž nejvyššího stupně. Slavnostního smutečního ceremoniálu s vojenskými poctami se na letišti zúčastnili kromě pozůstalých i náměstci Parkanové, Picek a další čelní představitelé ministerstva obrany a armády.

Útok, při kterém český voják zahynul, byl spáchán v provincii Hílmand, kde kvůli dlouhodobě nestabilní situaci operují speciální jednotky vojenské policie včetně českých vojáků. Jeden z nich na následky vážných zranění zemřel, dva jeho kolegové byli zraněni.