Sdružení: Představitelé státu by měli zvážit účast na OH v Číně

Praha - Několik občanských sdružení dnes vyzvalo české politiky a představitele státu a správy, aby zvážili účast na letních olympijských hrách v Pekingu, pokud Čína odmítne zahájit mírová jednání o řešení situace v Tibetu s představiteli tibetské exilové vlády. Sdružení zároveň požadují, aby Český olympijský výbor veřejně garantoval, že čeští sportovci budou na hrách moct svobodně vyjádřit svůj názor na porušování lidských práv v Číně a Tibetu.

„Obáváme se, že přítomnost oficiálních představitelů jednotlivých zemí by mohla být využita čínskou státní mocí k propagandě zaměřené na ospravedlnění aktuální čínské politiky v Tibetu,“ uvádí sdružení M.O.S.T., Lungta, Potala, Namasté Nepál, Olympic Watch a Člověk v tísni ve svém společném prohlášení. Odmítnutí mírových jednání s představiteli Tibetu by podle nich ze strany Číny znamenalo, že Peking nechce dodržovat základní lidská práva, přestože se k tomu dříve zavázal jako k jedné z podmínek pořádání olympijských her. Evropské olympijské výbory, včetně českého, přesto tento týden možnost bojkotování olympiády odmítly.

Protičínské protesty začaly v tibetské Lhase 10. března, podnětem bylo výročí neúspěšného tibetského povstání v roce 1959 proti čínské vládě. Po čtyřech dnech přerostly demonstrace v násilí v tibetské metropoli a následně se nepokoje přelily i do sousedních čínských provincií. Další šíření neklidu potlačil až tvrdý zásah čínských bezpečnostních sil. Podle agentury AP dal dnes Peking najevo, že je odhodlán protičínské nepokoje v Tibetu rozhodně potlačit.

Svou neúčast na olympijských hrách v Pekingu už oznámili šéf zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík a primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém. „Na olympiádu do Číny určitě nepojedu a celou čínskou oficiální politiku považuji ve vztahu k Tibetu za genocidu a kulturní likvidaci,“ řekl Bém tento týden na rádiu Impuls. Podobně se vyjádřil i ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených), podle kterého poslední události v Tibetu ukázaly, že Čína nechce zlepšit svůj přístup k dodržování lidských práv. „Proto se olympiády nezúčastním,“ uvedl Liška v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes.

Občanská sdružení v ČR se domnívají, že situaci v Tibetu by měla nezávisle prošetřit vyšetřovatelská mise OSN. Za její bezodkladné ustavení a vyslání by se podle nich měla zasadit i česká vláda a ministerstvo zahraničí, a to jak samostatným postojem, tak formou společného stanoviska zemí EU. Již v pátek kvůli nepokojům v Tibetu vyzvalo ke stupňování tlaku mezinárodního společenství na čínskou vládu také šest osobností v čele s exprezidentem Václavem Havlem a šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Zástupci sdružení v této souvislosti oceňují pondělní prohlášení české vlády, v němž mimo jiné žádá propuštění preventivně zadržených osob, i prohlášení ministerstva zahraničí z minulého týdne. 

Čínská vláda by měla okamžitě zastavit používání hrubé síly proti nenásilně protestujícím a zajistit lékařskou pomoc zraněným, apelují sdružení. „Dostáváme znepokojující informace, že některé nemocnice odmítají zraněné Tibeťany ošetřovat,“ uvádí v prohlášení. Zahraničním novinářům by podle nich měl být okamžitě dovolen vstup na území Tibetu a umožněno vytváření objektivního zpravodajství.

Podle nejnovějších čínských oficiálních údajů přišlo při násilnostech o život 22 lidí, tibetské exilové organizace uvádějí na 140 mrtvých či až několik set, a to nejen v Tibetu, ale i v dalších regionech, kam se
protesty rozšířily.