Lehkovážnost stála polského snowboardistu život - záchranáři dorazili pozdě

Pec pod Sněžkou - Záchranáři v Krkonoších našli tělo snowboardisty, kterého včera odpoledne na polské straně zasypala lavina. Stalo se to asi kilometr od české hranice v oblasti Biely Jar. Polští záchranáři už včera odpoledne požádali o pomoc i českou horskou službu. Pátrání ale komplikovalo počasí a večer muselo být přerušeno.

Naděje, že polský snowboardista přežil, byla už dnes jen velmi malá a každou hodinou se snižovala. Krátce po půl desáté vyrazila od Luční boudy první skupina českých záchranářů do oblasti Biely Jar. Do společné česko-polské záchranné akce, jedné z největších v historii horské služby, se zapojilo asi 60 českých záchranářů a 80 kolegů z Polska.

Polský snowboardista včera porušil všechny zákazy, pohyboval se ve volné přírodě a to se mu stalo osudným. V Krkonoších totiž platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Mladík vjel dokonce na území, kde před 40 lety obří lavina pohřbila 19 lidí a 8 jich těžce zranila. Za jasného dne se tehdy na nic netušící zájezd sesulo asi 50 tisíc tun sněhu.

Příslušníci horské služby museli v Krkonoších zasahovat i v pátek. Nedaleko Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem na Trutnovsku spadla lavina, která zasypala dva lidi. Záchranářům se je podařilo vyprostit, oba se šokem a podchlazením skončili v nemocnici.