Na Moravu se přižene silné sněžení

Praha - Meteorologové varují před silným sněžením, při kterém se mohou vytvářet sněhové jazyky a místy i závěje. Jeseníky a Beskydy čeká až 30 centimetrů nového sněhu. Výstraha platí od dnešní půlnoci do pondělího odpoledne pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

V nočních hodinách začne postupně ve Zlínském a v Moravskoslezském kraji a v okresech Jeseník a Šumperk sněžit. Během pondělí pak může místy napadnout pět až 15 centimetrů, v Jeseníkách a zejména v Beskydech kolem 30 centimetrů sněhu. V nižších polohách zřejmě napadne vlhký až mokrý sníh, na horách pak bude sníh převážně prachový.

Vzhledem k čerstvému severovýchodnímu, postupně severozápadnímu větru se budou ve vyšších polohách vytvářet sněhové jazyky, na horách i závěje. Vítr i sněžení by během odpoledne měl slábnout.

Meteorologové doporučují řidičům, aby sledovali zpravodajství o počasí a situaci na silnicích a počítali s prodloužením doby jízdy. Nutné podle nich budou zimní pneumatiky, na horách sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Na horách by také lidé měli sledovat informace horské služby o případném lavinovém nebezpečí nebo zákazu hřebenových túr.