Zranění z hromadné nehody na D1 mají naději na přežití

Jihlava - Zřejmě největší hromadná nehoda na českých silnicích, která se stala minulý čtvrtek na dálnici D1, snad bude skutečně bez obětí na životech. Zraněno bylo 30 lidí, z toho šest těžce. Nejvážnější poranění utrpěli třiapadesátiletý Němec a osmapadesátiletý Slovák. Pátý den bojují spolu s lékaři ve Fakultní nemocnici Brno o život. Podle mluvčí Anny Nesvadbové již žádný z nich není v přímém ohrožení života.

„Jejich stav se dá považovat za stabilizovaný. To znamená, že již žádný z nich není v přímém ohrožení na životě. Nicméně ta zranění jsou velmi vážná a nadále zůstávají v naší nemocnici,“ řekla dnes mluvčí. 

I o velikonočních svátcích pokračovali dopravní policisté ve zpracovávání dokumentace z nehody, jejímiž účastníky bylo více než sto řidičů nákladních i osobních vozidel. Dálniční oddělení ve Velkém Beranově stále ještě přijímá další hlášení nehod od řidičů, kteří mohli z místa odjet, protože neměli vážněji poškozené auto.

„Odhaduji, že hlášení budou docházet tak do tří týdnů od nehody,“ uvedl operační důstojník. Přesněji vypovídající údaje o počtu účastníků nehody a škodách budou tak podle něj známé do měsíce. Jistou pomoc jim při náročné administrativě poskytují kolegové ze sousedících dálničních oddělení, žádný speciální tým jim ale s vypořádáním důsledků největší hromadné nehody v historii Česka na pomoc nepřijel.

Z odstavného parkoviště odtahové služby v Humpolci už zmizela většina poškozených aut. „Bylo jich zhruba kolem stovky, některá méně poškozená vozidla jsme mohli pustit bez toho, aniž bychom volali policii,“ řekl šéf firmy Pretol Václav Jakeš. Podle jeho informací je na parkovišti ještě asi dvacet posledních vozidel. „Zbyla tady auta, která policie zadržela za účelem šetření dopravní nehody a hlavně ta vozidla, ve kterých byla zraněná posádka,“ upřesnil.

Při čtvrteční hromadné havárii na 100. a 127. kilometru dálnice D1 se zranilo 30 lidí, z toho šest těžce. Mezi zraněnými bylo deset cizinců ze Slovenska, Portugalska, Británie a Německa. Škody by se podle policistů mohly vyšplhat do desítek milionů korun. Při sérii nehod za hustého sněžení v kolonách uvízly tisíce lidí. První auta bourala kolem 9:30, krátce na to byla brněnská dálnice uzavřena mezi 91. a 134. kilometrem. Zprůjezdněna byla na velikonoční pátek v 2:30.