Obyvatelé Velemína na Lovosicku zablokují přístup kamionům do své obce

Ústí nad Labem - Už měsíce projíždí Velemínem na Lovosicku kamiony plné štěrku a poškozují domy tam i v okolních obcích. Pro obyvatele Velemína se stává život v jejich obci neúnosný a chystají protestní akce proti nákladní dopravě.

Problém s dopravní situací v obci definitivně vyřeší až dostavba dálnice D8 přes České středohoří. Jenže i ta bude potřebovat tisíce tun štěrku, které musí přivézt další stovky těžkých aut. S Řešením situace přišla velemínská radnice. Podle starosty obce by bylo nejlepší postavit novou silnici. Ta by vedla z lomu v Dobkovičkách směrem k dálnici a vyhnula by se Velemínu i okolním obcím.
 
Výstavba silnice by měla investora přijít na 50 milionů korun. „Teď už se jedná o tom, kdo ji zaplatí a z jakých prostředků,“ vysvětluje stávající problém starosta obce Velemín Jiří Skalický (ods). Vedení Ústeckého kraje velemínský plán podpořilo. O výstavbu silnici a o finanční zajištění finančních prostředků by se, podle nich, mělo postarat Ředitelství silnic a dálnic, které je i investorem dostavby D8. Žádná konkrétní dohoda nebyla ovšem stále podepsána.
 
Po třech letech jednání už lidé na Lovosicku už příliš nevěří tomu, že jednání ohledně výstavby nové silnice přinesou konkrétní výsledky. Pokud do 15. dubna nepadne rozhodnutí, které jejich situaci v dohledné době vyřeší, jsou rozhodnuti zablokovat přístup do lomu v Dobkovičkách a zabránit tak aspoň na nějakou dobu, aby jejich obcemi projížděla nákladní doprava.