Městská doprava v České Lípě už nebude od dubna zadarmo

Česká Lípa - Zadarmo už od dubna nebude městská doprava v České Lípě. Hodinová přestupní jízdenka bude stát deset korun, stejně jako před 20. únorem, kdy dopravu převzala od společnosti VETT firma ČSAD Semily. Ta od 20. února provozovala městskou dopravu zdarma, řekla dnes novinářům starostka Hana Moudrá.

Zdražilo ale jednotlivé jízdné placené kartou. To v minulosti stálo šest korun, teď bude stát 7,50 Kč. Jízdenka ale bude také platit celou hodinu a bude přestupní, což dříve nebylo, dodala Moudrá.

Česká Lípa změnila v únoru dopravce a od března zavedla nový jízdní řád. ČSAD Semily ale nemohou přijímat karty vydané předchozím dopravcem, lidé, kteří chtějí jezdit levněji, si proto musí koupit novou kartu za 90 korun. „O kredit na starých kartách společnosti VETT ale nepřijdou, ve spolupráci s firmou Mikroelektronika, která je spravovala, budou zůstatky převedeny na nové karty,“ ujistila starostka. Od příštího roku se pak podle ní město zapojí do krajského systému integrované dopravy a také v městské dopravě budou platit krajské karty.

V České Lípě se od března výrazně rozšířily i služby městské dopravy. Místo deseti linek jich nyní jezdí 16 a v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli přibyly navíc i noční spoje. Optimalizace městské dopravy, kterou radnice ve spolupráci s dopravcem připravila, má veřejnou dopravu zatraktivnit a přilákat do ní více lidí. Výrazně se také zvýšil komfort pro cestující. „Stále průběžně sbíráme připomínky občanů a připravujeme úpravy tras i jízdních řádů, věříme, že do konce roku by mohla městská doprava sloužit k plné spokojenosti lidí,“ dodala Moudrá.

V České Lípě zajišťovala městskou dopravu od roku 1993 společnost VETT, ta ale kvůli ekonomickým problémům zastavila na konci února bez varování provoz. „Porušili tím smlouvu a my jsme museli situaci rychle řešit, oslovili jsme proto ČSAD Semily, která už pro nás jezdila loni na podzim,“ řekla Moudrá.

ČSAD Semily, největší autobusový dopravce v Libereckém kraji, získal zakázku na zajištění městské dopravy v České Lípě na jeden rok. Mezi tím město vypíše na dopravce novou veřejnou soutěž. Spor s firmou VETT bude řešit soud.